Співробітники МІОК взяли участь у проведенні V Міжнародної літньої школи україністики в Казахстані

МІОК Львівської політехніки
у літній школі в Казахстані

8 серпня 2016 року наукові співробітники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Вікторія Гойсан та Олена Медведєва мали честь урочисто відкрити V Міжнародну літню мовну школу україністики «Крок до України» в Казахстані, проведення якої для представників українського зарубіжжя Казахстану сприяє консолідації українства Східної діаспори.

Серед запрошених почесних гостей варто відзначити Леоніда Ясинського (перший секретар Посольства України в Республіці Казахстан з питань гуманітарної співпраці та взаємодії з українською діаспорою Казахстану), Володимира Коваля (перший секретар Посольства України в Республіці Казахстан), Тетяну Михайлову (секретар Посольства України в Республіці Казахстан) та Єрлана Досмагамбетова (почесний консул України в Караганді). Увага з боку представників Посольства України в Республіці Казахстан до цієї події ще раз засвідчила важливість проведення літніх шкіл україністики, адже особливого значення у контексті розвитку взаємин між молоддю української діаспори Казахстану та її історичною батьківщиною набуває підтримка представників українського зарубіжжя у питаннях збереження етнонаціональної ідентичності, вивчення української мови, пізнання історії та культури України.

Розділили радість щасливої миті відкриття «ювілейної» школи в Казахстані о. Говера (апостольський делегат для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії, співорганізатор Літньої школи «Крок до України» в Караганді), Зеновія Красівська (голова обласного товариства української мови ім. Т. Шевченка «Рідне слово» та ідейний натхненник громадського об’єднання «Українці Караганди»), Ірина Скокова (вчитель української недільної школи м. Караганда).

Проте найважливішими серед запрошених гостей були і залишаються студенти-учасники (цього року їх було аж 35), які з нетерпінням чекали цього урочистого моменту протягом всього року та приїхали з різних міст Карагандинської, Акмолінської та Східно-Казахстанської областей. Дуже тішить той факт, що 90% студентів – це ті, хто вже четвертий і п’ятий рік поспіль беруть участь у школі, але хочуть повертатися сюди знову і знову, бо це завжди – багато позитивних вражень, зустрічі з друзями, нові знайомства, можливість здобути нові знання і одночасно відпочити, а головне – стати ще на один крок ближчими до України.

Не обійшлося й без приємних сюрпризів цього року, адже організатор попередніх літніх мовних шкіл «Крок до України» в Караганді Олеся Палінська надіслала студентам вітальне відеопривітання, яке зворушило їх та змусило поринути у теплі спогади минулих років.

Після того, як присутні ознайомились з діяльністю Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) та з планом заходів V Міжнародної літньої мовної школи україністики, кожен учасник мав змогу представитися та поділитися своїми очікуваннями від Літньої мовної школи – 2016. Усі, без винятку, наголосили на тому, що головна мета, яка всіх об’єднала на ці два тижні, – це вивчення української мови, пізнання культурної та історичної спадщини України, країни, де вони мріють побувати з самого дитинства.

Завершилась урочиста частина відкриття V Міжнародної літньої мовної школи україністики важливим моментом єднання двох держав – спільним виконанням державних гімнів Казахстану та України. Урочиста частина завершена, але попереду на всіх чекають два тижні плідної та незабутньої співпраці: команду викладачів і волонтерів – організаційна та освітньо-виховна робота, а юних діаспорян Казахстану – навчально-пізнавальна та творча діяльність, яка крок за кроком наближає їх до омріяної мети та сповнює їх любов’ю до України.

У рамках програми Літньої мовної школи україністики – 2016 було реалізовано не тільки освітньо-навчальні цілі, а й історико-культурні, тобто, окрім інтенсивного курсу занять з української мови як іноземної відповідно до різних рівнів володіння українською мовою, щодня проводилися пізнавальні інтерактивні лекції-презентації, які дали можливість студентам ознайомитися з культурно-історичним багатством різних регіонів України. Захоплені історичною та культурною спадщиною держави-батьківщини своїх предків, студенти активно долучалися до різних вікторин, інтелектуальних ігор та конкурсів, які допомогли їм пізнати не тільки минуле України, а і її сьогодення.

Окрім навчального блоку занять, діти мали чудову нагоду проявити і свої творчі здібності та взяти участь у майстер-класах, більшість з яких було патріотичного спрямування: виготовлення вітальних листівок до Дня Незалежності України за допомогою квілінгу, виготовлення герба України з модульних орігамі, створення з паєток настінних картин з українським орнаментом для привітання о. Василя Говери з іменинами. З особливим трепетом діти розмальовували листівки для воїнів АТО, написавши на них свої найщиріші побажання. Окрім цього, для поранених солдат військового госпіталю м. Львів діти виготовили патріотичних метеликів із звичайних паличок від морозива. Кожен витвір вийшов по-своєму унікальним! Виходячи з того, що однією з найулюбленіших ігор наших студентів впродовж багатьох років залишається «Таємний ангел», то кожен з учасників під час майстер-класу з виготовлення різних виробів із солоного тіста мав змогу зробити іменного ангелика для свого таємного друга.

Невід’ємною частиною літньої школи в Казахстані були рухливі мовні ігри на свіжому повітрі. Також із великим задоволенням студенти долучалися до майстер-класів з українських народних танців (полька, аркан), спортивних змагань (футболу, волейболу, тенісу), квестів «Подорожуємо стежками України» та конкурсів. «Козацькі забави», приурочені до лекції про Запорізьку Січ, видалися на славу! Окрім силових конкурсів, де як хлопці, так і дівчата демонстрували свою спритність, були й конкурси для команд з написання листа турецькому султану, жартівливе змагання для «господинь» «Нагодуй козака!» тощо.

Водночас і веселим, і сумним моментом було закриття Літньої мовної школи. Студенти показали для запрошених гостей все те, чого вони навчилися за ці два тижні, та урочисто отримали сертифікати із зазначеним рівнем володіння українською мовою. Дуже зворушив студентів та й усіх присутніх перегляд «старих фотографій», під час якого згадалися усі чудові та незабутні миттєвості двох тижнів школи в Казахстані.

Літня школа «Крок до України» – 2016 ще раз показала, наскільки важливим для збереження національної ідентичності українців за кордоном є живе спілкування з Україною, пізнання не лише її історії, але й сьогодення. Сподіваємося, що проведення літньої школи в Казахстані буде мати продовження і наступного року, але переросте у не менш цікавий освітньо-культурний проект.

у літній школі в Казахстані у літній школі в Казахстані у літній школі в Казахстані у літній школі в Казахстані у літній школі в Казахстані