Співкоординатор Студентського волонтерського штабу Сергій Мельников про мотивацію і внесок у перемогу

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Члени Студентського волонтерського штабу

Студентський волонтерський штаб ― чи не найбільший у місті центр із виготовлення та збору сіток для наших захисників. Вони координують велику кількість точок у всьому Львові та десятки, якщо не сотні, волонтерів, які «маскують» наших військових та їхню техніку. До того ж уже запрацював і великий волонтерський осередок на базі Львівської політехніки. Один із координаторів ― аспірант ІТРЕ Сергій Мельников розповів нам про життя Штабу, мотивацію до волонтерства й про неабиякі «супер сили» студентства.

Сьогодні в Студентському волонтерському штабі набагато тихіше, ніж у перші дні війни, хоча роботи менше не стало. Сергій розповідає, що спочатку на першій локації на вулиці Лазаренка, 42 працювало по 150 людей одночасно й декого скеровували в інші місця плетіння сіток у місті. Зменшення кількості волонтерів, на його думку, сумна тенденція, адже не варто звикати до життя в умовах війни й, склавши руки, чекати на омріяну перемогу.

«Проблема в тому, що частина людей працює, а до того ж в університетах почалося навчання і це спричинило відтік людей. Таку ж ситуацію ми спостерігали й у 2014-му році ― перші дні, тижні в людей був величезний запал, а потім ― починають звикати до війни. Це дуже сумно, та ми намагаємося мотивувати наших волонтерів різними способами. Також стараємося урізноманітнювати роботу, бо дехто вже не хоче плести сітки, але готовий долучатися до іншої допомоги», ― пояснює Сергій.

Головна мотивація для волонтерів та всіх небайдужих до долі рідної країни ― тримати тиловий фронт, щоб наблизити перемогу над ворогом і таким чином здобути Україні мир. Дивлячись на титанічну роботу наших захисників та захисниць, кожен намагається зробити свій вклад. Студентський волонтерський штаб добре виконує надважливу роботу. І про це кажуть військові.

«Ми постійно отримуємо схвальні відгуки, різні фотографії й відео, звіти стосовно сіток, гуманітарної допомоги, екіпірування військових. Коли це все бачимо, чуємо щирі слова подяки, то ще більше надихаємося, щоб надалі продовжувати виконувати свою роботу. Хочу, щоб люди розуміли, що від кожного з нас залежить наскільки швидко прийде перемога. Наш народ у критичні моменти може змобілізуватися й зробити неможливе ― в цьому гарантія нашої перемоги», ― додає активіст.

Сьогодні волонтерів можна назвати супер героями, адже часто виконують надскладні потреби військових на фронті. Сергій каже, що цьому допомагають напрацьовані роками контакти, згуртованість нашого народу і, звичайно, Політехніка, адже долучаються й наші випускники, які не забувають альма матер.

«До нас приєднуються люди, які теж хочуть допомогти захисникам. Ми аналізуємо наші можливості та потреби фронту, намагаємося комбінувати це й координувати роботу. Така ситуація була зі спальниками ― до нас звернулася наша давня подруга, випускниця Політехніки, яка очолювала профбюро одного з інститутів. Вона мала обладнання для пошиття спальників і ми почали займатися цим напрямом. Зібрали кошти, знайшли матеріали, забезпечили їх усім необхідним і за короткий час матимемо готову першу партію спальників, які поїдуть на передову», ― ділиться Сергій.

Робота не зупиняється ані на мить. Студентський волонтерський штаб працюватиме цілодобово, без вихідних аж до перемоги. А тих, хто припинив волонтерити й розслабився, закликають повертатися «на фронт», бо нашим захисникам потрібна потужна підтримка з тилу.