Соцмережі очима студентів: творять нову реальність чи знищують чинну?

Олександра Самборська, студентка 2 курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Заставка до матеріалу

Хоч соцмережі з’явилися відносно давно, але досі не стихають суперечки з приводу того, шкодять вони нам чи, навпаки, допомагають. Тож з’ясуймо це питання. Що ж ми зазвичай чуємо від старшого покоління, коли у нас починає боліти голова, рука чи ще щось? «Це все через твій телефон». А чи насправді це так? Відповідь на це можуть дати фахівці, найкраще – медики. Однак для нас оптимально – мати міру, не переборщити. Звісно, якщо цілими днями безвилазно сидіти вдома з телефоном, то можна мати багато проблем зі здоров’ям. Тому головне – знайти баланс і вчасно зрозуміти, що нам шкодить, а що приносить користь.

Втім, проаналізуймо детальніше. Я впевнена, що кожен із нас знає або хоча б чув про тік-ток. Як тільки ця соцмережа виникла і почала розвиватися, багато хто казав, що нічого корисного вона не приносить, контент зовсім не цікавий і беззмістовний. Але мало хто знає, що тік-ток працює за алгоритмом, який показує користувачеві саме ті ролики, на яких він найбільше затримує свою увагу. Натомість тепер стало зрозуміло, що це одна з найпопулярніших платформ, на якій зосереджена увага суспільства.

Поліна Максименко, студентка другого курсу спеціальності «психологія» Львівської політехніки каже: «Я – фанатка к-попу, і тік-ток дозволяє мені контактувати з людьми, які мають схожі захоплення, особливо це важливо зараз, під час карантину. Я можу дивитися ролики, які мені цікаво. Вважаю, що соцмережі – це прекрасна можливість створювати нові світи. От уявіть: комусь подобається естетика життя XIX століття в Європі. Зараз уже такого не існує, але в тік-тоці є люди, які теж цим захоплюються і знімають цікаві відео на цю тему, роблять косплей. Тобто ми маємо можливість, сидячи вдома з телефоном, зануритися в атмосферу реальності, частиною якої вже ніколи не зможемо стати. Хіба це не чудово?»

Отож у сучасному світі соцмережі – це місце для самовираження та пошуку однодумців усього світу. Варто звернути увагу також на те, що це вже не просто розважальний контент. Скажімо, саме зі соцмереж багато користувачів дізнаються про новини світу та України. У цьому навіть є свій плюс, оскільки формат новин на подібних платформах відрізняється від звичайних ЗМІ. Інформація подається коротко та змістовно і зазвичай у більш креативній формі, що дозволяє простіше сприймати новини.

Свою думку про соцмережі висловила студентка другого курсу психології нашого університету Тетяна Кицик. Дівчина каже: «Соцмережі дозволяють не лише ділитися своїм досвідом та знаннями з підписниками, а також заробляти на цьому гроші. Це стосується розробників соцмереж, які заробляють на рекламі, а також на преміальних підписках, а користувачам той самий ютуб, скажімо, платить за перегляди створених відео. Ще одним способом заробітку є створення інтернет-магазинів, які приносять непоганий прибуток».

Тобто соцмережі дають великі можливості для розвитку та самовираження, і кожен використовує це по-своєму. Тетяна зауважила, що вона неймовірно рада, що живе у 21 столітті, де все настільки доступно, а свого життя у тому ж 19 сторіччі дівчина не уявляє.

Погоджуюся з Тетяною, адже уявіть: колись наші бабусі та дідусі, якщо на довгий час мали десь поїхати, то щоб підтримувати зв’язок, вони писали одне одному листи, які доходили не за один день. А ми тепер можемо просто зайти у вайбер чи ватсап і зателефонувати, використовуючи відеозв’язок. Хотілося б наголосити на тому, що на жаль, багато хто не знайомий навіть із половиною можливостей соцмереж. Ось ви знали, що телеграм надає користувачеві змогу змінити фон і колір повідомлень на той, який подобається, а також відсортувати підписки по окремих папках.

Як бачимо, соцмережі – прекрасна можливість пізнавати світ та ділитися своїм досвідом з іншими. Звісно, через декілька років з’являться нові тенденції. І це все – лише на краще, адже людство розвивається. Безсумнівно, соцмережі – це наші кроки у майбутнє, а от шкодять вони чи приносять користь, залежить лише від вас.

Героїня матеріалу Героїня матеріалу