Школа особистісного зростання – проєкт Центру студентського капеланства про молодь, освіту й ментальне здоров’я

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото зі Школи особистісного зростання

Школа особистісного зростання (ШОЗ) – проєкт Центру студентського капеланства. Його головна мета – підвищувати рівень освіченості молоді, заохочувати піклуватися про ментальне здоровʼя, виховувати культуру особистої зрілості. Для цього на зустрічі ШОЗ запрошують священників, психотерапевтів, фахових лекторів, цікавих мотиваційних учителів. Найближчий модуль Школи особистісного зростання відбудеться 8 жовтня.

Голова Центру студентського капеланства та капелан Львівської політехніки оЮрій Остапюк розповідає, що молодій людині дуже важливо дбати не тільки про свій фізичний стан, але й про емоційний, духовний. Часто у молоді виникає багато питань щодо віри, духовності, церкви загалом, тому лектори спробують у спільному колі шукати на них відповіді.

«Школа особистісного зростання зародилася майже три роки тому. Її головна мета в навчанні молодої людини певних основ психічного, ментального здоров’я, духовного зростання. Тобто, йдеться про поєднання психотерапії та духовності. У чому важливість цієї школи? Мабуть, у тому, що душевні, емоційні переживання властиві всім людям й особливо актуальні для молоді. Проте часто на свій емоційний стан ми звертаємо найменше уваги, хоча насправді це дуже важливо. Також тут варто сказати про духовність, бо це те, чим ми живемо. Зауважу, що сьогодні маємо дуже багато викривлених уявлень про Церкву, не зовсім точно усвідомлюємо певні аспекти, а все тому, що колись нам нав’язали неправильне бачення цього. Для молодої людини часто залишаються незрозумілими певні обряди, символи, згодом виникають питання, чому треба так робити, або чому взагалі я маю молитися. Про це все ми розмірковуємо на наших модулях», – розповідає студентський капелан.

На найближчому модулі Школи особистісного зростання обговорюватимуть, як боротися зі страхом змін, чому він виникає та що за ним стоїть. Про це говоритимуть у контексті сучасних викликів. Також під час модуля розмірковуватимуть, як будуються стосунки з Богом на основі нашої фізіології й зачеплять питання про цілісність і гідність людини.

«Насправді формат роботи ШОЗ такий: ми організовуємо виїзні чотириденні модулі, а також раз у семестр проводимо одноденний. Найближчий одноденний модуль відбудеться саме 8 жовтня. Ми говоритимемо з молоддю про гідність, її важливість, як і через що вона проявляється. Наголосимо на тому, як її формувати й зберегти. Загалом на кожен наш модуль запрошуємо різних лекторів, психологів, психотерапевтів, цікавих мотиваційних викладачів, священників, монахів і монахинь. Але основний акцент все ж робимо на виїзному модулі. Він охоплює працю з духівником і психотерапевтом, групові зустрічі, під час яких людина може ділитися своїми емоціями, переживаннями чи труднощами», – зауважує о. Юрій.

Як акцентують організатори – місія цього проєкту – допомогти людині спільно з психотерапевтом та священником малювати карту свого життя крізь призму життєвих викликів та обставин.

Деталі та реєстрація на одноденний модуль Школи особистісного зростання – у соціальних мережах Центру студентського капеланства.

Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання Фото зі Школи особистісного зростання