Що вирішила конференція трудового колективу Національного університету «Львівська політехніка»

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
на конференції трудового колективу

Делегати конференції трудового колективу Національного університету «Львівська політехніка», яка відбулася 27 квітня 2016 року, заслухали і схвалили звіт про виконання колективного договору за минулий рік і затвердили подібний договір на 2016 рік.

Але перше питання порядку денного стосувалося дообрання членів Вченої ради Університету. Це пов’язано з тим, що, відповідно до нового Закону України «Про вищу освіту», ректор, проректори та директори навчально-наукових інститутів не можуть бути водночас і завідувачами кафедр. До керівництва кафедр прийшли десять нових науковців. Вони й поповнили склад Вченої ради.

Голова профкому працівників Львівської політехніки Володимир Гайдук звітував про виконання колективного договору за 2015 рік. Зі 110 пунктів цього документа повністю виконано 98. Не виконано 4, решту виконано частково через різні об’єктивні причини.

Зрозуміло, що львівських політехніків насамперед хвилює питання матеріального стимулювання, виділення різних доплат і премій. Делегати конференції вирішили у цьому році зберегти доплати до 40 відсотків до посадового окладу. Передбачено також доплати за роботу в нічний час, низку пільг для жінок і чоловіків, які самостійно виховують дітей віком до 14 і 15 років. Йдеться, зокрема, про надання їм одного вільного дня на тиждень або додаткових днів до відпустки. Виділено також додаткові оплачувані відпустки у випадках укладання особистого шлюбу, шлюбу дітей, народження дитини.

Володимир Гайдук визнав, що, на жаль, цьогоріч не всі політехніки зможуть отримати профспілкові пільгові путівки для відпочинку влітку. Тому вирішено збільшити гарантований ліміт путівок для працівників Університету до 50 відсотків.

Торкнувся голова університетського профкому й такої болючої проблеми як забезпечення працівників житлом. Як відомо, у Львівській політехніці створено і діє житловий кооператив. Але початок будівництва затримується з різних причин, зокрема через те, що не всі члени кооперативу можуть сплатити перший внесок.

Водночас у Львівській міськраді розв’язують питання щодо виділення ще однієї ділянки для Університету на вулиці Старицького, що неподалік від VII навчального корпусу. Не виключено, що і там можна буде спорудити кооперативне житло. Інвестор, який веде будівництво на земельній ділянці Університету, передасть для львівських політехніків 7 квартир. Це дасть змогу переселити сюди із шостого сімейного гуртожитка кілька сімей, а звільнені кімнати надати тим, хто гостро потребує житла.

Перший проректор Львівської політехніки професор Володимир Павлиш ознайомив делегатів конференції з проектом «Правил внутрішнього розпорядку Національного університету «Львівська політехніка». У цьому документі докладно розписано права та обов’язки працівників, зазначено, зокрема, що тривалість робочого часу викладача становить 1548 годин на рік при середньотижневій тривалості 36 годин. Правилами також регламентовано, що робочий день розпочинається о 8:30, обідня перерва триватиме 45 хвилин, зазвичай від 13:00 до 13:45, закінчення робочого дня – о 17 годині 15 хвилин, а у передсвяткові дні – о 16:15.

У конференції трудового колективу взяв участь і виступив ректор Університету професор Юрій Бобало. Він, зокрема, нагадав, що всі доплати і пільги будуть виплачувати лише у випадку економії фонду заробітної плати. Щодо надання житла ректор висловився за те, щоб квартири виділяли не лише тим, хто їх найбільше потребує, а й тим, хто приносить Університетові найбільшу користь.

Керівництво Львівської політехніки буде всіляко сприяти неухильному виконанню ухваленого колективного договору, а головним своїм завданням вважає своєчасну і повну виплату зарплат і стипендій.

Наприкінці ректор тепло привітав делегатів конференції і всіх львівських політехніків із прийдешнім Великоднім святом.

на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу