Що таке особисті фінанси і як ними правильно управляти: від комуналки до донатів на перемогу

Олексій Другов, професор кафедри менеджменту організацій
Олексій Другов

Усі ми у своєму житті, незалежно від фаху, роботи й добробуту, маємо справу з особистими фінансами. Хтось не може «вилізти» з боргів або зібрати кошти на те, щоб придбати квартиру чи автомобіль, а комусь треба зробити «правильні» інвестиції, щоб примножити свої статки. Чи знаємо ми, як це зробити? Чи вчили нас у школі або в університеті, як правильно управляти особистими фінансами?

Більшість людей навчається цього самостійно, на власних помилках або успіхах. Однак правильна освіта у сфері особистих фінансів дає змогу вдосконалити управління ними: знизити рівень кредитної заборгованості, побудувати плани досягнення особистих фінансових цілей, створити власний пасивний дохід і, зрештою, поліпшити свій фінансовий стан.

Ця серія коротких публікацій, які що два тижні виходитимуть на сайті Національного університету «Львівська політехніка», покликана допомогти працівникам і студентам навчитися правильно управляти особистими фінансами і досягати своїх фінансових цілей.

Управління особистими фінансами охоплює п’ять основних сфер: доходи, заощадження, витрати, інвестиції та захист.

Дохід є вихідною точкою особистих фінансів. Це вся сума фінансових надходжень, яку ви отримуєте і можете розподілити на витрати, заощадження, інвестиції та захист. До складу доходу входять: зарплата, рента, відсотки, дивіденди та інші джерела надходжень.

Витрати – це відплив коштів на ваші різноманітні потреби: оренду, іпотеку та виплати за іншими кредитами, продукти харчування, комунальні платежі, лікування, хобі, навчання, харчування поза домом, домашні меблі, ремонт будинку, подорожі й розваги.

Уміння управляти витратами є критично важливим аспектом особистих фінансів. Люди мають переконатися, що їхні витрати менші за їхні доходи, інакше їм не вистачить грошей, щоб покрити свої витрати, або вони будуть змушені користуватися кредитами, за які треба додатково сплачувати відсотки та комісії.

Заощадження – це дохід, що залишається після витрат. Кожен повинен прагнути мати заощадження на те, щоб покрити великі майбутні витрати, чи на випадок надзвичайних ситуацій. Однак це означає, що не можна використовувати весь свій дохід. Незалежно від труднощів, треба старатися тримати принаймні частину заощаджень біля себе, щоб почуватися безпечно в разі несприятливого розвитку подій. Це називається фінансовою подушкою (як її правильно сформувати, ми також обговоримо в наступних публікаціях).

Інвестування передбачає купівлю активів, переважно акцій та облігацій, нерухомості, щоб отримати віддачу від інвестованих грошей. Інвестиції мають на меті збільшити добробут особи понад суму, яку вона інвестувала. Інвестиції пов’язані з ризиками, оскільки не всі активи дорожчають і можуть призвести до збитків.

Інвестування може бути складною темою для тих, хто з цим не обізнаний. Тому треба присвятити певний час вивченню цього питання перед тим, як вкласти кошти. Якщо не маєте часу, краще найняти професіонала, який допоможе вам інвестувати ваші гроші. Надалі ми розглянемо дохідність і ризики інвестицій у цінні папери України, США та ЄС, нерухомість, криптоактиви та дорогоцінні метали.

Захист стосується методів, які люди використовують для того, щоб захистити себе від несподіваних подій, зокрема від хвороб чи нещасних випадків, а також як засіб збереження багатства. Захист охоплює страхування життя та здоров’я, майна і пенсійне планування.

У наших публікаціях ми розглянемо всі ці сфери особистих фінансів та обговоримо: як правильно визначити свої життєві фінансові цілі, як правильно вести свій бюджет і зменшити витрати, як можна знизити свої виплати за кредитами, куди і як інвестувати, щоби забезпечити собі пасивний дохід і не втратити заощаджень. Тож уже наша наступна публікація буде присвячена тому, як правильно сформувати свої особисті фінансові цілі, як-от придбання нерухомості й авто, оплата навчання, забезпечення гідного фінансового стану при виході на пенсію тощо.

Ті ж, хто хоче дізнатися більше і швидше, можуть скористатися такими безплатними ресурсами щодо управління особистими фінансами: