У пошуку нових Банахів і Медведських: що демонстрували львівські політехніки під час Наукових фестин

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на фестинах

Учетверте у Львівській політехніці відбулися Наукові фестини. Як зазначив у вітальному слові ректор Юрій Бобало, основна мета заходу – не тільки ознайомити школярів із науковими доробками університету, навчальними напрямами, а й отримати професійно зорієнтованих вступників, бо лише такі люди можуть здобути фахові знання і стати корисними у промисловості.

Цього дня почесними гостями дійства були школярі-старшокласники, які шукають свій професійний шлях. Вони мали нагоду дізнатися, чи серед розмаїття інститутів Львівської політехніки є той, де можна здобути професію своєї мрії. Навіть погода неабияк сприяла цьому, адже день видався сонячним і дуже теплим. Під час урочистого відкриття присутні дізналися про здобутки університету та відомих людей, які свого часу обрали Політехніку.

На подвір’ї головного корпусу кожен інститут представив свої надбання, якими можна зацікавити завтрашнього вступника. До них охоче долучилися коледжі, структурні підрозділи Політехніки, а також Інтелектуальний навчально-науковий центр професійної орієнтації.

Підходимо до розкладки ІІМТ. Асистент кафедри ПМОМ Тарас Ковбасюк розповідає про розробки кафедри – демонструє прилад для процесу кристалізації і 3Д-принтер, який використовують у ливарному виробництві, скажімо, для виготовлення ювелірних прикрас. Навпроти – ІСТР ім. В. Чорновола. Тут зацікавлюють школярів комп’ютеризованим роботом серцево-легеневої реанімації, дозиметром-радіометром «Терра», а також приладом для визначення вмісту нітратів у продуктах харчування. Тим часом представники кафедр безпеки інформаційних технологій і захисту інформації коло містка Туллє розповідають зацікавленим, у чому полягає спеціальність «кібербезпека», демонструючи пристрої для диктофонів і прихованих камер. Інженер Олег Горячий показує цікаве обладнання. Здобутки Інституту геодезії – безпілотні літальні апарати, електронні роботизовані тахометри, сканери місцевості тощо. ІБІД представляє цікаві будівельні конструкції: пінобетонні, залізобетонні, скляні, дерев’яні.

Однак справжнім фаворитом заходу виявився ІХХТ. Екстракція, барвники, розведені солі, магія кольору, мило ручної роботи. Тут демонструють дію гідрогелю, показують, як знебарвити розчин, розповідають про важливі наукові цікавинки. Увагу привертає установка для екстракції, якою добувають ефірні олії з цедри цитрусових. Біотехнологи і фармацевти влаштували відвідувачам свята дегустацію йогуртів, які самі виготовляють. Зацікавлені з великим азартом спостерігають за слимаками і почергово розглядають через мікроскоп мікроорганізми. Тим часом в органному залі відбувається коротенький екскурс в історію органа і звучить музика у виконанні Олени та Ігоря Мацелюхів. А керівник центру професійної орієнтації Олександр Захар’яш демонструє сучасне звучання органа, яке перед глядачами створює методом електронагрівання трубки.

Всі охочі голосують за інститут, який їм цього дня найбільше сподобався. Наприкінці заходу проректор Наталя Чухрай оголошує результати: 54 голоси отримують колективи ІТРЕ та ІППТ і як нагороду – торт, який вони між собою поділять. А лідером фестин став ІХХТ, який здобув 74 голоси. І теж отримує торт, але його вже ділитимуть на більші частинки самі хіміки між своїми.

На закінчення свята в небо здіймається скринька побажань, яку активно наповнювали не лише школярі, а й студенти, зрештою, усі відвідувачі фестин, котрі не перестають мріяти і вірити в те, що якщо бажання сильне, то воно неодмінно здійсниться.

на фестинах на фестинах на фестинах на фестинах на фестинах