Що читають студенти університету?

Марія Штунь, студентка другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Заставка до матеріалу

Не приховуватимемо, що на сьогодні гаджети масово витіснили книги з життя багатьох на задній план. Тому стало цікаво, чи читають наші студенти, а якщо так, то чи є книги, які їх вражають, бо сама я дуже люблю читати, особливо детективи. Тому розкажу трішки про один із них.

«Вбивство у Східному експресі». До перед знайомством з Агатою Крісті, я фанатіла від усім відомого Шерлока Холмса Конан Дойла. Агата захоплює тим, що викладає всі факти і читач можете вести розслідування разом з її героєм Пуаро. Легко простежити його думки і задуматися: хто це зробив? Коли це сталося? А може був співучасник? « Вбивство у Східному експресі» – один із романів, в якому можемо сполучити всі ниточки воєдино і дізнатися, хто скоїв злочин. Також читачеві легко простежити різноманітність персонажів і їхній характер: від слідчого Пуаро (який так само своєрідний, як Холмс) до високопоставлених особин поїзда. Заплутаний хід історії та розслідування, і дивовижне розкриття подій методом міркувань. Якщо ви також любите детективи, як я, то раджу його прочитати – ви будете в захваті.

А тепер перейдемо до того, що ж читають мої друзі-студенти.

Софія-Марія Курівчак, студентка 2 курсу кафедри ЗЖМК Львівської політехніки:

– Моя улюблена книга – «Гора між нами» Чарльза Мартіна. Це роман, який спочатку може видатися дуже банальним і «типовим жіночим романом про кохання», але насправді це історія, яка спричинить мурашки по шкірі і змусить пожертвувати сном. Ця книга легка, але не «пуста». Тут є любовна лінія, але значно важливіша тема, яку порушив автор, – вибір між здатися і йти до кінця. Я люблю читати художню літературу, яка надихає, мотивує і дає можливість відволіктися від щоденної рутини.

Олександра Матвійчук, студентка 2 курсу факультету психології Київського університету імені Бориса Грінченка:

– Одна з моїх улюблених книг – «Квіти для Елджернона» Деніела Кіза. Розповідь у ній – від імені головного героя, чоловіка з інтелектуальними порушеннями. Йому пропонують взяти участь в експериментальній операції, яка змогла б підвищити його розумові здібності. У результаті лікарських маніпуляцій у персонажа поступово збільшується рівень IQ, однак це не приносить йому щастя, адже він зауважує реальне ставлення оточення до себе, що засмучує чоловіка. Мені як студентці психології дуже цікаво спостерігати за розвитком і змінами не тільки його думок, але й манер написання. Загалом я люблю читати книги, в яких увага приділяється внутрішньому світу людини, його переживанням та психологічним особливостям.

Мені також подобається література, де є орієнтування на різні психологічні чи психічні явища. Одна з таких книг – «Палата № 6» Антона Чехова. Вона розповідає про події, що відбуваються у 19 століття в середньостатистичній невеличкій лікарні. Один із ключових персонажів твору – звичайний лікар, байдужий до свого життя і до оточення. Але все змінюється в момент, коли в психіатричне відділення потрапляє новий пацієнт – колишній судовий розпорядник. Герої годинами спілкуються про філософію, політику, релігію. Лікар розуміє, що людина, яку всі вважають психом – єдина розумна та інтелігентна особистість в його оточенні.

Це історія, в якій порушені проблеми любові, розуму та сили духу. На мою думку, книга здатна не тільки допомогти провести цікаво час, але й стимулювати до роздумів про своє життя.

Юлія Собчук, студентка 2 курсу кафедри ЗЖМК Львівської політехніки:

– Взагалі я люблю багато книжок, але найбільше мені хотілось би виділити серію книг про Відьмака автора Анджея Сапковського. У центрі подій саги – Геральт, головний герой, який є відьмаком, тобто бродячим мисливцем на надприродних істот. Ця історія настільки неймовірна, вона сповнена магії, пригод та захоплює описом дивних істот із слов’янської міфології. Цікаві персонажі і чудовий сюжет, тому я б рекомендувала прочитати.

Також хотілося б згадати про Джека Керуака, а особливо про його роман «В дорозі». Роман розповідає про двох нерозлучних друзів, яких об’єднувала любов до подорожей і що би з ними не траплялося або як би вони не сварились, однак через деякий час дорога знову їх зв’язувала. Мені подобається цей роман саме за дух свободи, яким він пронизаний наскрізь. Ця книга – про пошук чогось важливого та про розбиті мрії, а дорога – це життя, яке веде героїв у невідоме.

Як показує моє журналістське опитування, наші студенти читають, воно їм приносить задоволення, є книги, які їх вражають – і це чудово.