Сформувати правничу еліту – амбітні плани студентів Інституту права та психології Львівської політехніки

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
студенти

Виховання правової еліти в Україні – таку амбітну місію перед собою ставлять члени молодіжного крила ВГО «Асоціації правників України» із локального осередку «Ліги студентів асоціації правників України» Львівської політехніки (є структурним підрозділом львівського осередку, що діє у Львівському національному університеті ім. І. Франка та охоплює всі навчальні заклади області, які готують правників).

– Наш осередок почав діяти з початку вересня. Та ще до старту ми напрацювали концепцію діяльності та сформували ініціативну групу. Згодом до нас долучилося близько півсотні студентів-правників різних курсів інституту. Основна мета нашої діяльності – об’єднання студентів-правників та сприяння їхньому професійному зросту. Саме Львівська політехніка, зокрема Інститут права та психології є доброю платформою для розвитку такої спільноти. Адже, зважаючи на те, що наш інститут ще досить молодий і більшість викладачів – юристи-практики, маємо чимало можливостей для формування осередку, який усіляко допомагатиме майбутнім правникам стати професіоналами, – окреслила коротко концепцію діяльності голова політехнічного осередку «Ліги студентів асоціації правників України» четвертокурсниця ІНПП Віра Кубай.

Незважаючи на правничий напрям діяльності, до спільноти можуть долучатися студенти й інших спеціальностей, які цікавляться цією тематикою. В організації зокрема діє міжнародний відділ, спрямований на закордонну освіту та стажування. В майбутньому студенти хотіли б розвинути також напрям для співпраці правників, психологів та журналістів, щоб охопити всі напрями підготовки в їхньому інституті. Крім цього, як наголосили мої співрозмовники, більшість проблем чи непорозумінь мають психологічне підґрунтя. А журналісти могли б сприяти донесенню різної корисної інформації до громадськості.

– Університетська освіта здебільшого базується на теоретичних знаннях, а наша організація націлена на те, щоб давати молоді такі знання і можливості, які не здобудуть у жодній вищій школі. Діяльність нашої організації скерована на проведення різнотематичних майстер-класів від юристів-практиків, зосереджуючись на нових дисциплінах, як, наприклад, корпоративне право, медичне право, ІТ-право. Ці напрями особливо актуальні сьогодні, тож намагаємося розвиватися в цих сферах. Відомо, що чим вужчий напрям, то тим більше він затребуваний на ринку праці, – підсумувала очільниця політехнічного осередку «Ліги студентів».

– Наш викладач Анатолій Крижановський постійно наголошує: «хто володіє інформацією, той володіє світом». Тому ще один напрям нашої роботи – постійно відстежувати зміни в законодавстві та поширювати цю інформацію серед студентства, – акцентувала заступниця голови четвертокурсниця ІНПП Дарія Щербак. – Наша організація зосереджена на співпрацю з вишами та громадськими організаціями всієї України. Тож у заходах, які ми проводимо, можуть брати участь усі зацікавлені незалежно від місця проживання. Організовуючи ту чи іншу подію, передбачимо можливість приїзду до нас та забезпечимо місцем ночівлі.

Дівчата переконані: хто прагне здобути справді якісну освіту, стати професіоналом і бути конкурентоспроможним, мусить постійно розвиватися. Тож одним із найважливіших напрямів роботи є організація тренінгів, майстер-класів та стажувань, які в майбутньому можуть стати сходинкою до працевлаштування.

Вже в лютому політехніки організують майстер-клас із корпоративного права. Наступними будуть тренінги на тему міграційного права. А на березень планують провести масштабний захід – всеукраїнську школу з медичного права.

Також діяльність організації спрямована і на популяризацію ІНПП. Тож студенти проводитимуть зустрічі зі старшокласниками львівських шкіл, щоб розповісти їм про суть правничої освіти та пояснити переваги навчання саме у Львівській політехніці.