Другокурсник ІКНІ Львівської політехніки: Сергій Щудло: «Мама переживала, що я стану агресивний…»

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло

Чорний пояс із таеквондо, звання кандидата у майстри спорту з кікбоксингу – студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло освоєння знань програміста поєднує зі спортивними здобутками. Найсвіжіші досягнення – дві срібні медалі на Кубку світу з таеквондо, який у жовтні відбувався в Будапешті. А все почалося з секції в рідному Дрогобичі, в яку в другому класі хлопця записав батько…

– Спочатку я не дуже хотів займатися, бо ввечері бажав гуляти, а не тренуватися, – згадує Сергій. – Згодом звик, з’явилися друзі, з якими не тільки тренувалися разом, а й проводили дозвілля. А через три роки без тренувань уже жити не міг: навіть коли треба було готуватися до ЗНО, я все одно знаходив час, щоби піти у зал.

І чим же таеквондо настільки привабливе, а, можливо, й небезпечне? Посвятіть у його тонкощі непосвячених.

– Це винятково ударний вид спорту. Удари можна робити лише вище пояса руками й ногами, сильні удари заборонені – за нокаут дискваліфіковують. В ударній техніці 70% ударів виконують ногами. Таеквондо покращує розтяжку, розвиває реакцію.

Я займаюся таеквондо ITF. Це не олімпійський вид спорту, в ньому дозволено удари в голову. Тоді, як в олімпійському таеквондо WTF вдаряти можна хіба по жилетах, в яких змагаються спортсмени. Не скажу, що таеквондо дуже травматичне. Якщо в кікбоксингу, де можна бити в повну силу, співвідношення дівчат і хлопців один до п’ятнадцяти, то на останніх моїх змаганнях з таеквондо дівчат було 30%.

Це ще й система духовного тренування. Чим вона особлива?

– Це бойове мистецтво, в якого дуже багато традицій, починаючи від того, що в усіх спортсменів має бути однакова біла форма. Пояс можна обв’язувати довкола себе тільки один раз, що означає, що є одна школа, один тренер, одна батьківщина. При вході в зал і виході з нього, при звертанні до тренера треба поклонитися. Існують і моральні принципи, яких спортсмен має дотримуватися.

До речі, у школах і коледжах багатьох країн таеквондо є навчальним предметом…

– Бо ним може опанувати будь-яка людина. В Аргентині воно – друге за популярністю після футболу. В Україні ж це не надто розвинений вид спорту, наприклад, секції з того виду таеквондо, яким займаюся, у Львові нема. Це видно й на змаганнях: якщо українців – 20 – 25, то поляків 150 – 200.

Фізичні бойові навички, отримані від занять цим видом спорту, проявляєте в повсякденному житті?

– Коли я вперше йшов на таеквондо, то мама була проти, бо переживала, що я стану агресивний. Але нас на тренуванні вчать, що слабших треба поважати, тож після спарингу із суперником тиснемо один одному руки. Також таеквондо навчило мене стриманості. А ще – дисципліни, зокрема, і в навчанні.

Розкажіть про формування свого змагального досвіду.

– За десять років я був на багатьох турнірах, як із кікбоксингу, так і таеквондо. Перемагав у чемпіонатах області й України, з кікбоксингу посідав друге й третє місця на Кубку світу. З таеквондо найбільшим турніром був Кубок світу в Будапешті. На турнірах такого рівня, оскільки все розписано по хвилинах, не треба, як у нас, приїхавши зранку, чекати в залі на свій бій до вечора, можна погуляти чужим містом. У кожного судді – пульт управління, за допомогою якого зараховувалися бали від ударів. Біля головного судді – екран, на якому висвічувався рахунок, що давало змогу бачити, виграєш ти чи програєш. Інколи це погано впливало, бо коли суперник бачив, що виграє, починав ухилятися від ударів, тягнути час – не було конкуренції до кінця бою.

У командному спарингу ми перші бої виграли у найкращих команд світу, а потім розслабилися і у фіналі програли Білорусії один бал. В індивідуальному виступі виграв в австралійця, потім – у норвежця, та в третьому бою програв аргентинцю. У таеквондо нема великої перерви між боями – переможці попередніх боїв майже відразу б’ються між собою. Тож наприкінці змагань я вже був дуже втомлений, а аргентинець виявився у ліпшій фізичній формі. Цікаво, що у командному спарингу мені знову довелося грати з ним – і я виграв.

Щодо фізичної підготовки, то Вам, мабуть, доводиться займатися й іншими видами спорту?

– Коли готуюся до змагань, бігаю, зранку або ввечері. В раунді є дві хвилини бою і хвилина перерви, і бігати треба у такому ж темпі: дві хвилини бігти швидко, хвилину – повільно. Це привчить організм до зміни праці й відпочинку.

Як дізнаєтеся, яким є суперник наперед чи у ході бою?

– У ході бою. Я завжди дивлюся бої людей з моєї вікової-вагової категорії. Збоку добре видно помилки й відразу можна поміркувати, як із ймовірним суперником взаємодіяти.

У чому Ви сильні, маєте свій коронний удар?

– Поєдную навички, здобуті в кікбоксингу й таеквондо. У кікбоксингу переважають удари руками. Через те я в боях з таеквондо використовую їх частіше, ніж інші спортсмени, й часто на цьому виграю. Так само в кікбоксингу – ногами працюю більше, ніж кікбоксери.

Найближчі змагання, на які збираєтеся поїхати і, звісно, перемогти?

– У листопаді – Кубок України з таеквондо в Рівному, на якому будуть представники й з інших країн.

студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло студент другого курсу ІКНІ Сергій Щудло