Розвиток нових видів міжнародної академічної співпраці у Львівській політехніці

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Програма Visiting professor у Львівській політехніці

Минулоріч програма «Візит-професор» дала непогані результати – 10 іноземних викладачів прочитали курси лекцій у Львівській політехніці, 26 наших науково-педагогічних працівників викладали в закордонних ЗВО. Участь у цій програмі беруть викладачі іноземних університетів-партнерів та представники міжнародних організацій. Програма дає можливість не лише обмінюватися досвідом викладання дисципліни, але й ознайомлюватися з освітніми та науковими інноваціями за спеціальністю та розширювати кола університетських контактів.

Сьогодні, за показниками міжнародної співпраці, Політехніка посідає перші місця серед університетів України у світових рейтингах, таких як Times High Education та QS. Залучення іноземних лекторів є одним із важливих показників міжнародних рейтингів, а саме рівня інтернаціоналізації освітньої діяльності університету.

Новим видом міжнародної освітньої співпраці є впровадження програми «Гостьовий лектор». Знані фахівці в освітній, науковій та виробничій галузях провадять зустрічі з молоддю та читають тематичні лекції. «Такі зустрічі є дуже вагомі, оскільки вони мотивують студентів, розкривають перспективу їх спеціальності, розповідають юнацтву історії успіху видатних особистостей», – розповідає Наталія Іванівна Чухрай, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Національного університету «Львівська політехніка».

Підґрунтям для реалізування програм «Візит професор» та «Гостьовий лектор» нерідко є особисті контакти політехніків і спільні освітні та наукові проєкти кафедр. Наразі програма «Гостьовий лектор» перебуває на стадії розроблення та підготовки додатку до положення щодо програми «Візит-професор».

Політехніка йде в ногу з часом та намагається відповідати на виклики нинішньої доби, тому сьогодні ми намагаємося зорганізувати ці програми не тільки в очній, але й дистанційній формах. Це дозволяє не лише подолати обмеження, які пандемія накладає на міжнародну співпрацю, але й розширити коло видатних іноземних науковців та виробничників, які беруть участь в освітньому процесі молодих політехніків.