Розширення меж співпраці між Японією та Україною в галузі кібербезпеки

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

У Львівську політехніку завітали представники японської компанії ISec Йохі Сузукі, Нозомі Коборі, Канон Фужіта, основною сферою діяльності яких є кібербезпека та ІТ-технології. На зустрічі не раз звучав намір про створення міцних каналів зв’язку між учасниками та плідну співпрацю.

Основна мотивація для співпраці – потреба компанії ISec відкрити операційний центр у Європі, адже компанія розширює свої клієнтські бази. І це передовсім необхідно користувачам, які займаються виробництвом і потребують цілодобового захисту. Різниця в часі між Україною та Японією – 7 годин, тож коли японські працівники кібербезпеки спатимуть, їхню роботу підхоплять працівники операційного центру в Україні. Ще однією суттєвою перевагою є швидкі темпи розвитку ІТ-галузі в Україні, високий рівень підготовки кадрів, комфортна локація та прекрасні умови праці, зокрема й для ведення бізнесу. А ще компанія хоче працювати зі студентами, які зацікавлені в роботі в Японії, і мають якісну базову технічну освіту.

«Ми надіємося, що сьогодні нам вдасться побудувати міцні стосунки зі Львовом, зокрема зі Львівською політехнікою. Не так давно ми спілкувалися з мерією нашого рідного міста Кобе і згодом – мерією Львова, вони рекомендували нам звернутися до вас, бо університет надзвичайно високого рівня, дуже фахові викладачі й розумні студенти. Як ви знаєте, в Японії останнім часом відбувається багато різноманітних міжнародних заходів, і, звичайно, така тенденція не може не піднімати питання про безпеку, зокрема інформаційну та кібербезпеку. Сьогодні в нас над цим питанням працюють найкращі спеціалісти, бо для нашої країни це дуже важливо. Особливістю роботи компанії ISec є те, що ми працевлаштовуємо багато іноземців», – зазначив Нозомі Коборі (Nozomi Kobori), консультант компанії ISec.

Наталія Гоц, керівниця Центру міжнародної освіти у Львівській політехніці , зазначила, що треба шукати способи налагодження зв’язків між університетом і міжнародними компаніями, адже ІТ-технології дедалі більше набувають інтернаціонального характеру. Зі свого боку представники кафедри захисту інформації Валерій Дудикевич, кафедри безпеки інформаційних технологій Володимир Максимович та Олена Нємкова, керівник виробничої практики у Львівській політехніці Олег Логуш та викладач японської мови Мирон Федоришин розповіли про досвід співпраці з українськими та закордонними ІТ-компаніями, перспективи співпраці саме з компанією ISec, поділилися власними напрацюваннями та здобутками, які були б цікаві гостям із Японії.

«Перший крок – дуже важливий. Ми можемо з японськими партнерами підписати угоду про співпрацю, а при необхідності – й договір про нерозголошення таємниці. Але варто почати з більш конкретних речей – зробити презентацію для представлення компанії нашим студентам із конкретними пропозиціями, організувати лекцію, з тим, щоб показати нові технологічні досягнення Японії. Якщо буде можливість, то залучити студентів та викладачів до виконання спільних проєктів із компанією ISec. Та для початку, можливо, вдасться зреалізувати стажування, адже в ході цього може зав’язатися міцний зв’язок. А співпрацю варто починати тоді, коли будуть усі необхідні контакти, чітко зрозуміле функціонування підприємства, прояснення того, який може бути вклад Львівської політехніки в їхню діяльність і зворотньо компанії в роботу нашого університету», – підсумувала Наталя Євгенівна.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці