Розмовний клуб МІОКу «Говорімо українською!» для тимчасово переміщених осіб успішно стартував

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

29 березня на платформі Zoom відбулася загальна зустріч усіх учасників клубу «Говорімо українською!» (зареєструвалися близько 1 тисячі осіб) з україністами Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки та вчителями-волонтерами, що долучилися до цієї важливої місії – допомогти всім охочим удосконалити свій рівень знання української мови або повністю перейти на українську. А вже 31 березня відбулися перші заняття у групах.

Подією зацікавилися українські та чужоземні ЗМІ. Зокрема, на презентаційній зустрічі були представники бельгійського радіо, а першого навчального дня до МІОКу завітала знімальна група українського телеканалу «Рада». Журналісти взяли інтерв’ю у педагогів та учнів Клубу.

Як зазначає Ірина Ключковська, директорка МІОКу, вивчення української мови є ключовим чинником для формування свідомої нації, яка зможе в майбутньому виплекати Україну без «русского міра».

Присутній на презентації Клубу директор Департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска розповів про нагальну потребу говорити українською мовою, особливо під час війни, та загострив увагу слухачів на важливості Розмовного клубу для тимчасово переміщених осіб.

Не менш цінними для учасників стали слова Назара Данчишина, кандидата філологічних наук, ідейного натхненника Клубу. Міоківець розповів, зокрема, про те, як у нього виник задум створити цей клуб, а також про розклад і тематику занять.

Зі словом підтримки до учасників звернулася й Оксана Горда, кандидатка філологічних наук, старша наукова співробітниця МІОКу. На думку науковиці, вкрай важливо подолати страх сказати щось неправильно, адже лише завдяки практиці кожен із студентів зможе досягти омріяного результату.

Про технічну частину подальших занять розповів Андрій Яців, заступник директора МІОКу.

Учасники клубу отримали можливість поставити запитання промовцям. Особливо цінним для міоківців було почути слова подяки від студентів, та ще більш емоційними та проникливими стали їхні життєві розповіді, які не залишили байдужим нікого. Серед студентів – люди різного віку, різних професій, захоплень. Учасники походять із різних куточків України, дехто з них уже не вперше змушений прощатися з рідною домівкою.

Отож, період війни, головно її гостра фаза, що забирає щодня десятки, а то й сотні людей, звісно ж, не минув без сліду для учасників клубу «Говорімо українською!». Більшість із них, рятуючи себе та рідних, переїхала до західних областей України, де не припиняє допомагати українській армії. Ці криваві і водночас героїчні сторінки нашої історії стали потужним каталізатором змін у світогляді багатьох учасників. Адже зараз кожен із них об’єднаний спільною метою – заговорити українською вільно, позбутися мовного бар’єру, збудувати здорову націю.

Команда МІОКу висловлює подяку Департаменту освіти і науки Львівської ОДА за допомогу.

Пам’ятаймо: мова має значення!