Відповідальний секретар Приймальної комісії Університету Роман Шуляр: державне місце йшло за вступником

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Роман Шуляр

Та це не завадило Львівській політехніці посісти третє місце в Україні за кількістю поданих заяв і перше – за кількістю збільшення державних місць. Про несподіванки, труднощі, радісні чи непередбачувані моменти розмовляємо з відповідальним секретарем Приймальної комісії Романом Шуляром.

– Романе Віталійовичу, то ж якою була цьогорічна вступна кампанія?

– Вважаю, що для нас вона була дуже вдала. По-перше, за кількістю заяв ми були третіми в Україні. Другий показник – відсутність черг при здаванні документів. Усім сподобалося працювали з електронними заявами. Були й труднощі. До прикладу, електронний вступник не міг зазначити свою пільгу, її він змушений був підтверджувати безпосереднього в університеті відповідними документами. До речі, під час вступної кампанії нам спочатку дозволили приймати ці пільги електронною поштою, потім заборонили. І це була найбільша несподіванка, адже сформована команда десять днів займалася цією роботою: через електронну пошту ми отримували багато документів, перевіряли їх.

Несподіванка виникла також і при «підшиванні» сканкопій атестатів до електронних заяв: 300 вступників цього не зробили і ми не могли перевірити їхні середні бали з додатків до атестатів. В останній день Міносвіти таки дозволило ті заяви приймати під час надання оригіналів документів. Власне, тоді ми й змогли підтвердити середній бал атестата.

Дуже гарна система «Державне місце йде за вступником», якою цього року скористалися вперше. Тепер не університет отримує замовлення, а вступник, якому База надає рекомендацію на навчання в той чи інший навчальний заклад. Торік на державне місце могли претендувати ще й комерційники, та цього року вони втратили таку можливість. Всі ці державні місця були повернуті в МОН і їх розподілили між пільговими категоріями (деякі категорії інвалідів, сироти, військовослужбовці, діти учасників АТО, переселенці з окупованих територій і місць проведення терористичних операцій тощо) у конкретних університетах.

Наступна велика несподіванка – це те, що Політехніка вийшла на перше місце в Україні за збільшенням держзамовлення: 2400 вступників отримали рекомендації на навчання за державні кошти. Однак, ми відчували, що ця першість – Піррова перемога, адже головним було переконати студентів навчатися саме у Львівській політехніці. А тут несподіванка: за годину до закінчення прийому документів 250 вступників не подали до нас свої оригінали документів, а це автоматично означало, що ми позбулися стільки ж бюджетних місць. Це не вина університету, а необдумані дії вступників, які неправильно визначали свої пріоритети. Але оскільки ціни за навчання порівняно з минулим роком зросли несуттєво, відповідно ці студенти змогли скористатися можливістю навчатися за власні кошти за місцем проживання. Маємо зростання на комерційне навчання, тож ті 250 місць вдалося компенсувати.

Ми потенційно могли мати 2505 бюджетних місць. База надала рекомендації вступу до нас 2414 особам, що на 150 місць менше від максимального обсягу. Із них лише 2166 виконали умови зарахування і будуть навчатися за державні кошти. У серпні нам дозволили оголосити додатковий набір вступників на навчання на вільні місця ліцензійного обсягу за освітніми програмами підготовки «спеціаліст», «магістр» – на денну і заочну форми навчання і за освітніми програмами підготовки «бакалавр» – на заочну форму навчання (за кошти фізичних та юридичних осіб). Ми додатково набрали 400 комерційників, які освоюватимуть економіку, право і комп’ютерні науки, тож у нас загалом навчатиметься 1700 бакалаврів-комерційників і 2000 магістрів-комерційників.

Загалом для інститутів масовість вступу – це знахідка. Тож за таким вступом – майбутнє. Аби тільки База працювала безперебійно і не створювала вступникам різні сюрпризи, особливо у перші дні прийому заяв. Консультаційні центри працювали справно, черг при поданні електронних і паперових заяв не було, адже вступники здебільшого подавали заяви з дому.

– Які спеціальності були популярні цього року?

– Абсолютні лідери – комп’ютерна науки, програмна інженерія, далі – право, менеджмент, міжнародні відносини.

– Чи є випадки розчарованих студентів, які планували вчитися в інших містах і навчальних закладах?

– Таких є 269 вступників. Серед них ті, яким різні фонди запропонували кошти на навчання в інших університетах, зокрема – приватних. До слова, львівські вступники, які не отримали у нас бюджетних місць, прийшли вчитися на комерцію.

– Які нові спеціальності будуть освоювати першокурсники?

– Біомедичну інженерію, публічне управління та адміністрування, науки про Землю і соціальне забезпечення, де навчатимуться також і бюджетники.

– Яка ситуація із спеціалістами і магістрами?

– Хоча на ці місця ми самі шукали вступників, та програму держзамовлення виконали повністю. На ці місця ми мали 16000 заяв, на бакалавра і молодшого спеціаліста – понад 2700, частина з яких вчитиметься на бюджеті чи на комерції. Традиційно – денна форма навчання бакалаврів – близько 5 тисяч і близько 300 – заочників.

– Що змінилося під час вступної кампанії порівняно з минулим роком?

– Торік було багато змін, та цьогорічна вступна кампанія у плані регулювання листами МОН перевершила всіх і вся: прийшло 30 листів, які стосувалися змін і уточнень, то ж довелося лише встигати їх відслідковувати навіть в останній день подачі оригіналів. Це й зрозуміло, адже система «Бюджетне місце йде за вступником» вимагала постійних уточнень: все передбачити було просто неможливо. Крім цього, ми вдвічі скоротили кількість приймальників паперових заяв (до 30 осіб) і втричі збільшили електронних. Нас тішить, що завдяки зміні системи вступу у нас навчатимуться випускники шкіл з високими балами.

– Географія наших вступників?

– Серед заочників, котрі здавали паперові заяви, переважає Львівський регіон. За електронними заявами – західні області. Загалом, серед наших студентів є представники всіх регіонів України, зокрема з Криму і сходу України.

в приймальній комісії в приймальній комісії