Роботи львівських політехніків – у каталозі й на виставці Міжнародного акварельного фестивалю у Фабріано

Наталя Яценко, Тижневик «Аудиторія»
Ігор Юрченко

Фабріано – не лише місто й муніципалітет у центрі Італії, а й уже 10 років це місце збору найкращих акварелістів світу. В акварельному фестивалі Фабріано Україна бере участь чотири роки, делегацію українських митців від самого початку очолює викладач ДОА ІАРХ Львівської політехніки Ігор Юрченко.

Цьогоріч у програмі фестивалю були виставка, майстер-класи, поїздки й зустрічі лідерів 80 представлених на ньому країн. Кожен офіційний представник доповідав про діяльність, яку він провадив у своїй країні, разом обговорювали проблеми й розвиток фестивалю. Ігор Юрченко розповів, що провів в Україні низку виставок «Українська палітра Фабріано» – експозиції, які популяризували фестиваль, майстер-класи для дітей відбулися в Одесі, Харкові, Запоріжжі, Токмаку. В їхній організації допомагали Наталя Куліковська, художниця із Одеси, Галина Отчич, голова IWS Ukraine (Львів), Ірина Гресик, голова Спілки художників Запорізького відділення, Віктор Ковтун, голова Спілки художників Харківського відділення, директор краєзнавчого музею міста Токмака.

Представники Політехніки постійно брали участь у фестивалі – викладачі кафедри ДОА ІАРХ Ольга Чоломбітько, Ольга Лисенко, Інна Мосор, Віктор Хаджинов представляли свої роботи або в каталозі, або на виставці. Ігор Юрченко не тільки демонстрував власну творчість, а й популяризував Львівську політехніку – у фірмовій футболці проводив майстер-класи. Одягав її і на інших фестивалях в інших країнах – Китаї, Албанії.

Цього року робота Ольги Чоломбітько – мотиви альпійських гір – увійшла в каталог фестивалю. Загалом від України на виставці було представлено 15 робіт і 10 робіт – у каталозі. Ігор Юрченко репрезентував акварельний «Італійський дворик» (не львівський, той, що в Адріатиці), розміром 56 на 38 см. Також він сам, без допомоги журі, відбирав на фестиваль найкращі роботи – на конкурс свої твори подало понад 60 художників. Українська експозиція представляла різні жанри – архітектура, портрет, натюрморт, пейзаж і вражала вишуканістю, високим професійним рівнем. Варто відзначити таких авторів, як Олександр Бобришев з Рівного (вміло працює зі світлом), Максим Кісільов з Олександрії (потрапив до нової категорії конкурсного відбору фестивалю – «молоді імена», тобто митці до 30-ти років), Саміра Янушкова з Дніпра (нові імена).

Відібрані фестивальні роботи побачать у різних містах Італії та інших країнах – виставка є мандрівною. Тож ті студенти й викладачі, які творять у техніці акварелі, мають шанси щоби про них дізнався світ – участь у Міжнародному акварельному фестивалі у Фабріано безкоштовна. Малюйте й надсилайте роботи через сторінку 2019 Fabriano in watercolor Ukrainian artists у соцмережі Фейсбук.

на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано на фестивалі у Фабріано