Ресурси пошуку роботи – додаткові можливості для студентів Львівської політехніки

Христина Головчак, студентка 4 курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Світлана Гладун на заході з працевлаштування

Питання пошуку роботи для студентів та випускників завжди були актуальними, адже більшість з них починають працювати ще навчаючись. Проте у цьому вони часто стикаються з різноманітними труднощами, скажімо: брак досвіду, невміння себе правильно презентувати роботодавцеві, проблеми написання вдалого резюме. Ці та інші чинники спричиняють чимало перешкод на шляху до омріяної роботи. Однак із будь-якої ситуації є вихід.

На сьогодні є різні можливості для пошуку першої роботи, а студенти-політехніки мають ще одну – вони можуть звернутися до Відділу працевлаштування та зв’язків із виробництвом. Детальніше про це ми поговорили з його очільницею Світланою Гладун.

– З чого студентові варто почати шукати роботу?

– Звісно, треба використовувати усі доступні ресурси: особисті знайомства, рекомендації, сайти з пошуку роботи та пропозиції університету. Сучасні інтернетні, мобільні та інші технології надають додатковий ресурс, який робить процес працевлаштування більш ефективним, простим та зручним. Процес працевлаштування має кілька етапів і студентові доречно пройти кожен із них, щоб у майбутньому бути зреалізованим і задоволеним роботою.

Найперше сформувати власне бажання і визначити критерії майбутньої роботи, проаналізувати свої можливості, промоніторити ринок праці. Обов’язково скласти вдале резюме.

Також важливим етапом є практика під час навчання, тому що практична підготовка дає можливість ознайомитись зі специфікою свого фаху та є адаптаційною сходинкою до майбутньої професійної діяльності. Багато студентів, які відповідально поставилися до практики, отримують пропозиції гарного працевлаштування. Тому це важливо.

До нас звертаються багато роботодавців, які хочуть залучити студентів на свої підприємства для стажування та у перспективі – працевлаштування. Всі ці пропозиції і вакансії ми постійно розміщуємо на сайті Львівської політехніки у рубриці «Пропозиції роботи і кар’єри», поширюємо це в соціальних мережах та інформуємо відповідні кафедри. На презентаціях, тренінгах, вебінарах, які організовуємо, роботодавці розповідають про особливості підбору персоналу, вимоги до претендентів, актуальні вакансії тощо. Також студенти та випускники можуть надіслати нам своє резюме, яке ми рекомендуємо відповідному роботодавцеві.

– З якого курсу студенти зазвичай починають шукати роботу?

– Зараз змістились акценти і значна частина студентів починають працювати ще з другого-третього курсу. Багато роботодавців ідуть їм назустріч і дають можливість поєднувати роботу та навчання, працювати за гнучким графіком. Роботодавці готові працевлаштовувати студентів без досвіду, навчати і адаптовувати їх. Головне, щоб студент був мотивований, активний, хотів працювати та розвивати свої фахові та практичні навички. Єдиною важливою умовою є, щоб робота не заважала навчанню.

Які ще заходи з працевлаштування студентів та випускників провадить ваш відділ?

Спільно з компаніями ми організовуємо ярмарки кар’єри, презентації, вебінари, тренінги, відкриті лекції. Навіть пандемія не завадила організуванню таких заходів, які тепер відбуваються в онлайн-режимі.

Хочу зазначити і нагадати, що Львівська політехніка – перша серед технічних університетів України ще 1’998 року започаткувала ярмарки кар’єри. Цьогоріч він відбувся 33-й раз. Такі заходи теж допомагають знайти роботу.

– Як написати вдале та грамотне резюме, що зацікавить роботодавця?

– Резюме – це найважливіший інструмент пошуку роботи. Написати вдале резюме – не така проста справа, як здається. На сторінці нашого відділу є поради щодо цього. Також можна використовувати всі доступні онлайн-джерела, інформацію зі сайтів пошуку роботи, онлайн-інструменти у створенні неповторного резюме. Його потрібно складати відповідно до вимог кожної вакансії. Основні його важливі пункти: освіта, досвід і професійні навички. Існує три основних види резюме: професійне або функційне, хронологічне та комбіноване. Зараз також популярні інноваційні види резюме, такі як відео-резюме, інфографічне та таргінг-резюме. Якщо студент не має досвіду праці, його можна доповнити відомостями про проходження практики, активностями та волонтерською діяльністю. Резюме повинно бути лаконічним, чітким, змістовним, без помилок. Порад і рекомендацій є дуже багато.

– Студентів яких спеціальностей роботодавці шукають найчастіше?

– Запити роботодавців – різноманітні й охоплюють практично всі спеціальності, за якими готує фахівців Львівська політехніка. Проте спостерігаємо зростання попиту саме на інженерно-технічних фахівців. Ми закликаємо студентів використовувати всі можливості для професіоналізації і працевлаштування за обраним фахом.

– Як вплинула пандемія на цей процес?

– Суттєво на зверненні роботодавців це не позначилося. Єдине – постраждала практична складова навчального процесу, адже далеко не всі роботодавці в цей час змогли взяти на практику студента. Проте є компанії, які здатні робити це в онлайн-режимі.

Варто пам’ятати, що кожна невикористана можливість – це втрачений шанс, тому дуже важливо взаємодіяти з майбутніми потенційними роботодавцями, бути активними і цілеспрямованими. До будь-якої справи необхідно ставитися відповідально та старанно, використовувати будь-яку можливість підвищення свого фахового рівня, працевлаштування і кар’єрного росту.

Світлана Гладун на заході з працевлаштування На заході з працевлаштування На заході з працевлаштування Світлана Гладун на заході з працевлаштування На заході з працевлаштування На заході з працевлаштування На заході з працевлаштування На заході з працевлаштування Світлана Гладун на заході з працевлаштування