Ректору Юрієві Бобалу присвоєно почесне звання Doctor Honoris Causa Сілезького політехнічного університету

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Юрій Бобало став Doctor Honoris Causa Сілезького політехнічного університету

Під час урочистої церемонії відкриття 2021/2022 навчального року в Сілезькому політехнічному університеті відбулося присвоєння титулу Doctor Honoris Causa ректорові Львівської політехніки професору Юрієві Бобалу.

Високий титул ректору Львівської політехніки Юрієві Бобалу присвоєно, зокрема, за впровадження сучасних рішень щодо політики якості вищої освіти, інтеграцію наукової спільноти Польщі та України, розвиток освітньо-наукової співпраці між Львівською політехнікою і Сілезьким політехнічним університетом.

Представляючи Юрія Бобала, проректор із питань науки та розвитку професор Марек Павельчик наголосив:

― У Сілезькому політехнічному університеті сьогодні особливе свято ― ми урочисто приймаємо до нашої спільноти видатного науковця, ректора Національного університету «Львівська політехніка» професора Юрія Бобала. Спираючись на середньовічні традиції провідних університетів Європи, 52-й раз у нашій 77-річній історії ми вшановуємо вченого і діяча, який має особливі заслуги в розвитку науки та суспільства, його здобутки особливо цінні для нашого університету. Я небезпідставно звертаюся до історії, адже саме історія пов’язує наші університети. Ми пам’ятаємо, як два роки тому ректор Юрій Бобало в цій аудиторії згадував період, коли на інтелектуальних засадах Львівської політехніки був створений Сілезький політехнічний університет. Ми не забуваємо цього факту і досі з гордістю згадуємо імена перших професорів, які в той час приїхали зі Львова, щоб побудувати сильний академічний центр у Сілезії. Сьогодні можемо з гордістю переконатися, що їхні зусилля не були марними і що Сілезький політехнічний університет є одним із провідних дослідницьких університетів країни з послідовно побудованим міжнародним визнанням.

Після вручення диплома Doctor Honoris Causa Сілезького політехнічного університету професор Юрій Бобало виголосив інавгураційну промову, представивши присутнім систему вищої освіти України та презентувавши Львівську політехніку.

― Технологічні, економічні та соціальні зміни, які неперервно відбуваються в сучасному суспільстві, вимагають постійного вдосконалення системи освіти. Створення привабливої та сильної національної системи вищої освіти України потребує її реформування, модернізації й інтегрування у міжнародний освітній та науковий простір, ― наголосив у своєму виступі Юрій Бобало. ― Реформування системи вищої освіти України відбувається згідно з положеннями Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і Закону України «Про вищу освіту», які ставлять за мету підготовку конкурентоспроможного людського капіталу для високотехнологічного й інноваційного розвитку країни, самореалізації особистості, забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави у кваліфікованих фахівцях.

Представляючи шлях реформування системи вищої освіти України, ректор Львівської політехніки запропонував присутнім розглянути її особливості, стан, сильні сторони та проблеми.

― Система вищої освіти України має низку переваг, які створюють можливості для її розвитку, та є основою конкурентоздатності на світовому ринку освітніх послуг. Передовсім це: сильна фізико-математична та теоретична підготовка студентів; системний підхід до формування знань студента; висококваліфіковані науково-педагогічні працівники; сформовані потужні наукові школи, ― підкреслив ректор Львівської політехніки. ― На жаль, необхідно відзначити розрив, який існує сьогодні між пропозицією кадрів і потребами ринку праці в Україні, а також певний дисбаланс у кількості випускників за окремими спеціальностями та можливостями їх працевлаштування.

Окремо зазначив, що фінансування вищої освіти в Україні не є достатнім. Також слабка взаємодія між університетами, наукою та бізнесом, а ще ― значна кількість університетів невідповідного рівня.

― Сьогодні на вищу освіту впливають світові мегатренди, які формують новий погляд на організацію освітніх послуг і визначають напрями наукових досліджень. А це, зокрема, глобалізація та інтернаціоналізація світової економіки; широке впровадження цифрових технологій; старіння населення планети; обмеження, які накладає пандемія COVID-19; необхідність впровадження Принципів сталого розвитку, затверджених Організацією Об’єднаних Націй, ― наголосив Юрій Бобало.

Ректор Львівської політехніки також підкреслив, що Україна, як активний гравець світового ринку освітніх послуг, йде шляхом реформування вищої освіти на базі таких принципів:

  • університетська автономія;
  • прозорість та відкритість управління;
  • несприйняття корупції;
  • академічна доброчесність та свобода;
  • професіоналізм та орієнтація на найвищі наукові досягнення.

Наприкінці свого виступу Юрій Ярославович подякував академічній спільноті Сілезького політехнічного університету.

― Дякую за таку високу оцінку моєї діяльності та за присвоєння мені почесного звання Doctor Honoris Causa Сілезького політехнічного університету. Ця зустріч підтверджує, що наша співпраця стає щораз більш ефективною та плідною, ― сказав професор Юрій Бобало.

В урочистості, крім представників Сілезького політехнічного університету та студентів, взяли участь представники дружніх університетів, установ місцевого самоврядування, підприємств, навчальних та культурних закладів, а також єпископ Глівіцької єпархії та члени Соціальної ради. Були присутні і представники місцевої влади та президенти міст Глівіце, Катовіце й Забже, які виступили з промовами, в яких наголосили на важливості співпраці України та Польщі загалом і з Львівською політехнікою зокрема.

Фото – із сайту Сілезького політехнічного університету та з приватного архіву ректора Львівської політехніки.

Фото з церемонії інавгурації Фото з церемонії інавгурації Фото з церемонії інавгурації Фото з церемонії інавгурації Фото з церемонії інавгурації Фото з церемонії інавгурації Фото з церемонії інавгурації