Львівська політехніка готується підтвердити статус національного закладу вищої освіти

Прес-служба Львівської політехніки
на конференції трудового колективу

Саме це стало головним лейтмотивом звіту ректора Національного університету «Львівська політехніка» професора Юрія Бобала на традиційній щорічній конференції трудового колективу. Відзначивши здобутки і досягнення за минулий рік, він, проте, основну увагу приділив саме питанням докорінного поліпшення роботи, пов’язаної з підготовкою до надзвичайно важливого етапу в житті Університету – підтвердження статусу національного закладу вищої освіти.

Чому це так важливо? Насамперед – з фінансової точки зору. Адже, як відомо, володар цього статусу отримує право на пріоритетних засадах отримувати з державного бюджету необхідні кошти для проведення наукової і науково-технічної діяльності в обсязі не менш ніж 10 відсотків суми, виділеної на його утримання.

Львівська політехніка завершила 2017 рік із вагомими здобутками. Важко виокремити, які з них найважливіші. Але головне те, що до них була причетна абсолютна більшість членів колективу, які результативно працювали і працюють на зміцнення позитивного іміджу Університету.

Ось далеко не повний перелік тих добрих і корисних справ, що здійснилися впродовж минулого року. Чимало львівських політехніків отримали низку державних нагород, відзнак та премій. Окремі талановиті молоді науковці стали володарями грантів та іменних стипендій. Примножують славу Університету і спортсмени-студенти, які регулярно займають призові місця на чемпіонатах світу, Європи та України, універсіадах, олімпіадах та інших представницьких змаганнях. Днями на зимові Олімпійські ігри до Південної Кореї у складі Національної збірної України також вирушив представник Львівської політехніки Антон Дукач.

Торік на навчання до Університету та коледжів зараховано понад 11700 абітурієнтів. За кількістю поданих заяв Львівська політехніка посіла третє місце серед усіх вітчизняних закладів вищої освіти. Університет став лідером серед технічних вишів у рейтинг-листі «Найбільший бал ЗНО на бюджет». У 2016–2017 навчальному році ліцензовано 14 спеціальностей, акредитовано 2 напрями підготовки та 7 спеціальностей за ОР «Магістр» у навчально-наукових інститутах, 16 спеціальностей за ОКР «Молодший спеціаліст» – у коледжах, 31 освітньо-наукову програму.

Є багато позитивних напрацювань і результатів у міжнародній освітній та науковій діяльності, розширенні інноваційних можливостей Університету. Так, торік Львівська політехніка брала участь у реалізації 32 освітніх та 8 міжнародних наукових грантів (три з них – у межах Європейської програми «Горизонт» і Сьомої рамкової програми). Науковці-політехніки були причетні до виконання п’яти спільних міжнародних наукових проектів під егідою Міністерства освіти і науки України, чотирьох аналогічних госпдоговорів та дев’яти індивідуальних грантів. Загалом обсяг надходжень від наукових грантів становив торік майже 1 мільйон гривень, понад 46 тисяч доларів та майже 4 тисяч євро. Університет першим в Україні став координатором міжнародної програми досліджень «Горизонт 2020», керівником якого є професор кафедри телекомунікацій Анатолій Андрущак, а загальна вартість становить 1,7 мільйона євро.

Важливою подією, що набула широкого резонансу в країні, стало відкриття у Львівській політехніці нового інноваційного підрозділу – стартап-школи. Цінно те, що її партнерами, співорганізаторами і спонсорами стали відомі закордонні й вітчизняні фахівці та компанії. Школа допоможе студентській та учнівській молоді вийти на новий якісний рівень у науково-дослідницькій роботі, сприятиме вдосконаленню знань, допоможе вести пошук інвесторів та надати необхідний інтелектуальний інструментарій для виведення їхніх напрацювань на український та міжнародний ринки.

Для забезпечення високої якості освітньої та наукової діяльності впродовж останніх років в Університеті створено 15 нових навчально-наукових лабораторій, торік до них долучилися ще три: одну з них обладнала компанія CYPRESS, ще одну – німецька фірма IFM Electronic. В Інституті телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки запрацювала студентська телеком-лабораторія. Цей проект реалізовано в межах програми «Lifecell університети».

Чимало зроблено й у розв’язанні такого важливого питання як розвиток соціальної інфраструктури. Вперше за тридцять років в Університеті розпочали спорудження 9-поверхового комфортабельного студентського гуртожитку, на який у 2017 році державою виділено 40 мільйонів гривень. Ще одне важливе напрацювання, учасником якого є Львівська політехніка, – проект із підвищення енергоефективності будівель Університету, який фінансує Європейський інвестиційний банк. Загальний обсяг коштів становить 11,4 мільйона євро.

Ректор Юрій Бобало щиро подякував працівникам усіх підрозділів, студентам, аспірантам та докторантам, які своєю наполегливістю, цілеспрямованістю, щоденною копіткою роботою і талантом зробили важливий внесок у загальну справу – виконання завдань, які успішно реалізовані торік.

– Однак перед нашим колективом, – наголосив він, – як завжди, стоїть багато нових та складних проблем. Їх я хотів би представити через призму такої важливої події, яка станеться у 2019 році. Це – процедура підтвердження Львівською політехнікою статусу національного закладу вищої освіти. Усі наші завдання на цей рік необхідно розглядати саме у контексті забезпечення відповідності показників Університету критеріям, встановленим постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та критеріїв надання закладу вищої освіти статусу національного, підтвердження чи позбавлення цього статусу».

Ректор детально проаналізував критерії надання та підтвердження статусу національного закладу вищої освіти, дав критичну оцінку результатів роботи у цьому сенсі, підкресливши, що відповідність за їхнє виконання повною мірою несе як адміністрація навчального закладу, так і керівники навчально-наукових інститутів та інших структурних підрозділів.

Предметним і зацікавленим було обговорення звіту ректора на конференції. Промовці торкнулися цілої низки важливих і актуальних питань. Йшлося, зокрема, про те, як Львівська політехніка, яка нині займає провідні позиції в ІТ-галузі, й далі нарощуватиме свої потуги в умовах гострої конкуренції у цій сфері, про розвиток і розбудову стартап-школи, про сприяння і допомогу в науково-дослідницькій роботі молодим вченим, про становлення і розвиток новоствореного Центру міжнародної освіти, про вдосконалення загальноуніверситетського віртуального навчального простору, про запровадження нових форм студентського самоврядування, про діяльність коледжів, що входять до складу Університету, тощо. Загалом делегати конференції позитивно оцінили роботу ректора у 2017 році.

Наприкінці були названі кращі кафедри Львівської політехніки, керівникам яких вручено відповідні відзнаки. Їхні колективи заохочені й матеріально.

на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу