Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало прозвітував про здобутки за 2019 рік

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
на засіданні
Про досягнення та здобутки Львівської політехніки за минулий рік 30 січня перед трудовим колективом відзвітував ректор Університету професор Юрій Бобало. Він наголосив, що позитивний імідж Політехніки формують здобутки в усіх галузях

Про досягнення та здобутки Львівської політехніки за минулий рік 30 січня перед трудовим колективом відзвітував ректор, професор Юрій Бобало.

Ректор наголосив, що позитивний імідж Політехніки формують здобутки в усіх галузях. Виокремлюючи зростання за показниками різних рейтингів, Юрій Ярославович наголосив:

Особливо приємно те, що Львівська політехніка у Рейтингу світових університетів TIMES HIGHER EDUCATION (World University Rankings Times Higher Education) єдина серед закладів вищої освіти України ― у рейтингу 801-1000. Також у галузях інженерії та технології і фізичних наук наш університет ― єдиний український заклад вищої освіти у рейтингу 601-800. Надзвичайно важливим є й те, що Львівська політехніка покращила свої позиції порівняно з минулим роком у галузі комп’ютерних наук, посівши перше місце у діапазоні 252-300. У рейтингу у «Бізнесі та економіці» єдина Львівська політехніка серед українських ЗВО у цій категорії.

Щодо вступної кампанії, то Львівська політехніка увійшла у трійку за кількістю осіб, зарахованих на бюджет. А також стала лідером за показником «зараховано на контракт». Наш університет також є у п’ятірці за числом заяв від вступників, кількістю додаткових місць на державне замовлення, а також числом вступників із найвищими балами ЗНО.

Загалом у 2019 році до Львівської політехніки та коледжів, які входять у її структуру, зарахували 10 950 осіб, більше половини ― за кошти юридичних та фізичних осіб.

Лідерами за кількістю вступників є ІКТА. А на низку спеціальностей ― ІХХТ, ІМФН, ІГСН, ІКНІ, ІНЕМ ― найбільше зараховано вступників із найвищими балами.

Серед здобутків у сфері освітньої діяльності ― ліцензування трьох спеціальностей, впровадження п’яти освітніх програм, акредитація двох напрямів підготовки, семи магістерських освітньо-професійних програм та десяти спеціальностей.

Відзначилася Політехніка минулого року й перемогами наших студентів у всеукраїнських олімпіадах та конкурсах. 66 студентів перемогли у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади. Найбільше здобутків ― в ІНЕМ. А 77 студентів здобули перемогу у конкурсах наукових робіт. Серед найуспішніших ― студенти ІНЕМ, ІСТР, ІХХТ, ІКТА.

Минулоріч Політехніка підвищила планку й за кількістю заявок на міжнародні ґранти. Загалом подали 140 заявок, а лідерами є ІКНІ, ІСТР, ІХХТ. За кількістю індивідуальних освітніх стипендій та ґрантів: ІГСН ― 5 заявок, ІКТА ― 4 заявки, ІХХТ ― 4 заявки. За кількістю колективних освітніх проєктів: ІГСН ― 13 заявок, ІНЕМ ― 7 заявок, ІКТА ― 7 заявок.

Серед наукових проєктів, які розпочалися у 2019 році: проєкт за програмою «Горизонт 2020» «Емітери, що не містять важких металів, для джерел світла нового покоління/Heavy metal free emitters for new-generation light sources» (професор Павло Стахіра, IТРЕ); проєкт за програмою НАТО «Визначення дози експозиції та ідентифікація джерела радіоактивності при радіологічних аваріях/Determination of Exposed Dose and Radioactive Source Identity in Radiological Emergency» (професор Сергій Убізський, IТРЕ); проєкт за  ґрантом ICDD «Рентгенівські дифракційні дані для інтерметалічних сполук на основі рідкісно-земельних металів» (професорка Зоя Дурягіна, IIМТ).

Кращі показники серед політехніків і у рейтингу R1 штатних наукових та науково-педагогічних працівників, докторантів, аспірантів за h-індексом у Scopus у 2019 році. У десятці найкращих з’явилися нові прізвища, а ті, що вже потрапили до цього рейтингу, підвищили свої показники.

Минулоріч найактивнішу діяльність серед підрозділів Політехніки провадила Tech StartUp School, яка увійшла до топ-10 організацій, які змінили місто. Також активністю, динамізмом та інноваційними підходами вражає МІОК, який давно став візитівкою Львівської політехніки.

Чимало здобутків за минулий рік і у розвитку інфраструктури. З’явилися нові навчальні центри та лабораторії. Найефективнішим у цьому напрямі діяльності став ІКТА ― там відкрили 4 нові лабораторії. Нові лабораторії з’явилися також у ІКНІ та ІЕСК.

Однією з найважливіших новин є те, що Львівська політехніка опинилася на другому місці за приростом фінансування ― 69 мільйонів. Та це, наголошує ректор Юрій Бобало, також помножує й завдання перед кожним підрозділом університету.

На завершення свого виступу Юрій Ярославович підкреслив:

У Львівській політехніці маємо визначені принципи, якими керуємося у своїй роботі. Переконаний, що кожен політехнік мав би сприймати це не  декларативно, а тим і керуватися. Ми ухвалили стратегію нашого розвитку, затвердили корпоративний кодекс та визначили основні цінності. Зупинюся на трьох із них ― патріотизмі, професіоналізмі та прагненні до змін.

Кажучи про патріотизм, хотів би акцентувати передовсім на відданості спільній справі. Визначення «політехнік» має стати ознакою приналежності до єдиної спільноти, яка задає напрями у розвитку сучасної української освіти, де дбають про зростання особистості та сприяють формуванню фахівців нового зразка.

Професіоналізм у сучасному світі вимагає постійного самовдосконалення не лише у здобутому фахові, а передбачає навчання впродовж життя. Кожен із нас повинен набувати нових навичок, освоювати інноваційні інструменти для ефективнішої роботи, розвивати власну адаптивність до змін. Для Політехніки важливе зростання кожного працівника. Ми вболіваємо, щоб наші фахівці були помітні й конкурентоспроможні на глобальному рівні. Адже університет розвивається тоді, коли розвиваються усі.

Прагнення до змін для кожного політехніка має стати стилем життя. Адже нинішній світ надзвичайно динамічний. Кожен, хто працює з молоддю, має змогу переконатися, наскільки за своїми цінностями різняться сучасні студенти від тих, які завершили навчання 5 чи 10 років тому. Зараз молодь очікує від навчання в університеті не лише обсягу інформації, а й передусім  можливості її практично застосувати в умовах сучасного ринку праці.

Важливим для нас ― і це зазначено у стратегічному плані розвитку університету ― є імідж Політехніки. На нього неабияк впливає те, наскільки наші щоденні вчинки і ставлення один до одного є доброчесними. Адже це позначатиметься й на тому, що про нас говоритимуть інші.

Для досягнення нових успіхів нам необхідне усвідомлення, що кожен є невід’ємною складовою Львівської політехніки. І саме від того, як діятиме, працюватиме, розвиватиметься кожен із вас, залежить, яким буде наш університет.

Присутні на засіданні трудового колективу голосуванням затвердили звіт ректора.

Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік Ректор Політехніки прозвітував про здобутки за 2019 рік діаграми діаграми діаграми діаграми діаграми діаграми діаграми