Ректор Львівської політехніки прозвітував про роботу у 2015 році та окреслив завдання на рік наступний

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
на конференції трудового колективу

На конференцію трудового колективу Національного університету «Львівська політехніка» були запрошені не лише делегати, а й усі охочі, які близько до серця приймають досягнення і проблеми Університету.

Доповідач ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало, звітуючи про роботу в 2015 році, згадав насамперед вступну кампанію. Державне замовлення з набору студентів виконано у повному обсязі, зросла кількість студентів, котрі навчаються на контрактній формі. Промовець схвально оцінив запровадження волонтерської служби під час вступної кампанії. Волонтери надавали вступникам якнайширшу інформацію щодо напрямів підготовки і спеціальностей, правил прийому в Університет, подання заяв в електронній формі тощо.

У своєму звіті ректор також відзначив, що за цей період до Львівської політехніки увійшли два навчальні заклади – Хмельницький політехнічний коледж та Коледж інноваційних технологій Інституту підприємництва та перспективних технологій. Тож тепер у складі Університету загалом 9 коледжів, у яких навчаються 1900 студентів за 38 спеціальностями.

У році, що минає, науковці, студенти, працівники Львівської політехніки здобули низку високих державних нагород та відзнак, зокрема дві Державні премії України у галузі науки і техніки, шість почесних звань «Заслужений діяч науки і техніки України», два – «Заслужений працівник освіти України».

Говорив доповідач і про те, що Університет перебуває у жорсткому конкурентному середовищі. Це конкуренція за майбутніх студентів, зокрема іноземних, конкуренція за висококваліфікованих викладачів, за фінансові ресурси, за просування на міжнародний та національний освітній та науковий ринки. Визначальними факторами при цьому є репутація та імідж Університету в міжнародних і національних рейтингах.

Відтак Львівська політехніка посіла 6 місце серед університетів України за рейтингом країн Східної та Центральної Європи, таке ж високе місце – у національному рейтингу «Топ-200», а у рейтингу прозорості – стала першою.

На жаль, Львівська політехніка відсутня у світових рейтингах. Тому завдання стоїть таке: Університет, за словами Юрія Бобала, має стати відомим і впізнаваним у міжнародному освітньо-науковому просторі. Для цього необхідно оперативно і якісно інформувати громадськість про основні події та досягнення навчального закладу. Але основними чинниками, які можуть забезпечити позитивний імідж, залишаються рівень і якість роботи в усіх напрямах: в освітньому, науковому, підготовки кадрів, удосконалення інфраструктури тощо.

Серед актуальних завдань, над розв’язанням яких потрібно предметно працювати в наступному році, Юрій Бобало назвав запровадження англомовних освітніх програм для залучення іноземних студентів, розширення кількості програм подвійних дипломів, програм академічної мобільності, участь у формуванні мережі онлайн-освітніх ресурсів.

Доповідач нагадав, що Львівська політехніка (у складі семи українських університетів) є учасником проекту, що фінансується Європейським інвестиційним банком. Одним із чотирьох підпроектів є створення науково-навчального центру «Нові матеріали і технології».

Актуальним завданням залишається перегляд наукових досліджень на відповідність актуальним напрямам розвитку науки і техніки, реальним потребам ринку праці. Науковці повинні активніше використовувати у своїх дослідженнях сучасну матеріально-технічну базу та лабораторне обладнання, яке є в розпорядженні зарубіжних університетів, з котрими Львівська політехніка має угоди про співпрацю. А таких зарубіжних ВНЗ 130.

Необхідно активніше подавати заявки на участь науковців Львівської політехніки у виконанні проектів за програмою «Горизонт». Ректор поставив також завдання активніше залучати працедавців та представників студентства до вдосконалення навчальних програм з урахуванням змін, які відбуваються на ринку праці.

В обговоренні доповіді виступили голова комісії з проблем навчання, професор Інституту енергетики та систем керування Орест Лозинський, професор Інституту хімії та хімічних технологій Віра Лубинець, директор Коледжу інфокомунікаційних технологій Богдан Камінський, керівник Центру міжнародної освіти Ігор Олексів, завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту професор Назарій Подольчак, голова профкому працівників Університету Володимир Гайдук, студентка Інституту енергетики та систем керування Анастасія Вакарчук. Конференція позитивно оцінила роботу ректора за звітний період.

Перший проректор Львівської політехніки професор Володимир Павлиш оприлюднив наказ ректора про нагородження колективів та працівників Університету за успіхи у навчальній та науковій роботі. За рейтингом кафедр грамотами Львівської політехніки нагороджені і премійовані колективи таких кафедр: менеджменту і міжнародного підприємництва (завідувачі професор Олег Кузьмін та його наступниця доцент Ольга Пирог), органічної хімії (завідувач професор Станіслав Воронов), обліку та аналізу (завідувач професор Анатолій Загородній), деталей машин (в.о. завідувача професор Володимир Малашенко), історії держава і права (завідувач Володимир Макарчук), кримінального права і процесу (завідувач Олексій Гумін).

Група науково-педагогічних працівників, яким 2015 року присуджені наукові ступені доктора та кандидата наук, нагороджена нагрудними знаками і відзначена подяками. Відзначено також їхніх наукових керівників.

На завершення конференції трудового колективу Львівської політехніки ректор Юрій Бобало привітав делегатів конференції і весь колектив Університету з прийдешнім Новим роком і Різдвом Христовим, побажав їм здоров’я, благополуччя, любові та злагоди, миру і процвітання на благо нашої країни й Університету.

на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу