Програми міжнародної академічної мобільності – нові можливості для викладачів

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Безліч можливостей для кар’єрного зростання та розширення наукової діяльності викладачів відкриває міжнародна академічна мобільність. Завдяки міжнародним програмам працівники Львівської політехніки можуть безпосередньо ознайомитися з системами освіти в інших країнах.

«Академічна мобільність надзвичайно важлива для забезпечення якості навчального процесу та провадження наукових досліджень. ННПП та працівники, які виїжджають за кордон, мають змогу ознайомитися з особливостями викладання в прогресивних іноземних університетах. Безсумнівно, це сприяє імплементації нових тем лекцій та методик викладання у навчальний процес. Також викладачі можуть здійснювати наукові дослідження, якщо академічна мобільність відбувається на основі міжнародних проєктів. Це дає змогу нашим науковцям провадити дослідження на сучасному обладнанні, якого нерідко бракує в наших лабораторіях», – розповідає проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай.

Академічні обміни стають дедалі популярнішими у світі. За результатами навязання контактів під час академічної мобільності подаються міжнародні проєкти, проводяться спільні дослідження та пишуться наукові праці з міжнародними партнерами.

«Академічні та наукові обміни між університетами підтримуються ґрантами та проєктами Європейського Союзу. 2020 року Політехніка отримала 50 нових угод про академічні обміни у рамках програми Erasmus+ KA1. Вони передбачають різні види академічної мобільності викладачів – викладання для викладачів, семестрове навчання студентів, тренінги для адміністративного персоналу», – зазначила проректорка.