Програмна директорка Alight в Україні Елізабет Лахіфф прочитала лекцію для студентів Львівської політехніки

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з лекції

22 листопада 2023 року відбулася публічна лекція Елізабет Лахіфф – програмної директорки Alight в Україні, фахівчині з міжнародного права та розвитку, відновлення й реінтеграції, на тему «Гуманітарна допомога та глобальне відповідальне лідерство у міжнародних відносинах».

Багатолітня професійна діяльність Елізабет Лахіфф пов’язана з розвитком ринків, підтримкою зайнятості й державно-приватного партнерства в регіонах Тихого океану, Латинської Америки та Близького Сходу. Її глобальний досвід охоплює кілька сфер, зокрема економічне відновлення, зміцненні ринкових систем і правових норм з особливим акцентом на інклюзивний розвиток у постраждалих від конфліктів регіонах і країнах. Доповідачка здійснювала керівництво потужними програмами в Афганістані для Aga Khan Foundation та ініціативами розвитку ринку в Бангладеш через проєкт USAID «Feed the Future Activity». Нині як програмна директорка Alight в Україні пані Лахіфф зосереджується на питаннях психічного здоров’я та психосоціальної підтримки у сфері освіти, охорони здоров’я та приватному секторі.

Під час виступу спікерка розкрила цілу низку актуальних питань міжнародного порядку денного, як-от впливи на сучасну глобальну політику, ініціативи гуманітарної допомоги та розвитку, відповідальне лідерство у міжнародних відносинах і його основні виміри (локалізація, стійкість, кліматично-розумні програми, публічно-приватні партнерства). Натомість сучасні тренди глобальної політики та впливи на неї Елізабет Лахіфф окреслила крізь призму трьох невід’ємних компонентів:

  • торгівлю (торгівельні угоди, економічну дипломатію, санкції та ембарго);
  • права людини та демократію (відповідність до закону, антикорупційність, вільні й чесні вибори);
  • безпеку (динаміка глобальної безпеки, контртероризм, миротворчість).

Примітно, що довготривалий результат гуманітарної допомоги та відповідального лідерства, резюмувала доповідачка, залежить від кількох ключових аспектів:

  • місцевої влади (розширення можливостей і сталість, культурне узгодження, міжнародний вплив);
  • стійкості (побудова адаптивної здатності, управління ризиками, глобальні виклики та місцеві рішення);
  • співпраці й партнерства (багатосторонні підходи, спільні цілі та стратегії, залучення ресурсів та експертиза).

Також пані Халіфф репрезентувала конкретні кейс-стаді надання гуманітарної допомоги конкретними акторами міжнародних відносин (ЄС, США, Німеччиною) на прикладах шкільної освіти в умовах надзвичайної ситуації в Іраку, робочих місць, орієнтованих на ринок заради миру в Афганістані, ініціативи зернової системи в Бангладеш. Кожен кейс гуманітарної допомоги орієнтований на довготривалий результат. Так, у випадку з освітою у надзвичайних ситуаціях в Іраку – це швидкий доступ до освіти, а також можливості працевлаштування, визнані урядом.

Слухачами лекції Елізабет Халіфф стали 58 осіб, з-поміж яких – студенти різних спеціальностей Львівської політехніки, викладачі, члени проєкту EU_LEAD. Молодь Університету цікавилася питаннями волонтерської діяльності та гуманітарної допомоги у міжнародних відносинах, ключовими відмінностями в імплементації програм міжнародної гуманітарної допомоги у тих чи тих країнах, а також конкретними проєктами, які вже реалізують в Україні за підтримки Alight.

Захід проведено у межах проєкту «Глобальне відповідальне лідерство ЄС: зміна клімату, захист навколишнього середовища та гуманітарна допомога» (EU_LEAD), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне. З докладнішою інформацією про EU_LEAD можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції