Професорка Ольга Пирог: «Львівська політехніка є тим закладом вищої освіти, який посідає лідерські позиції в Україні»

Леся Крук, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ольга Пирог

Ми продовжуємо цикл «Сто образів Львівської політехніки», в якому через статті або інтерв’ю висвітлюємо портрети особистостей, які вагомо впливають на розвиток університету та його роль у світовому освітньому середовищі.
 

Сьогодні нашою респонденткою є науковиця, яка ніколи не перестає вчитися, вдосконалюватися і досягати нових вершин. Ольга Пирог – докторка економічних наук, професорка, завідувачка кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Інституту економіки і менеджменту. У науці вона почувається як риба у воді та щодня доводить, що це і жіноча справа теж.

Свій науковий шлях у Політехніці професорка почала в лютому 2013 року з посади доцентки кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва. Паралельно закінчувала роботу над докторською дисертацією під науковим консультуванням професора О. Є. Кузьміна.

– У мене вже були готові всі документи і дисертаційне дослідження. На початку березня 2014 року відбувся мій захист докторської дисертації у Спеціалізованій вченій раді Національного університету «Львівська політехніка». З вересня 2014 року перебувала на посаді професорки кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва, у березні 2015-го була призначена виконувачкою обов’язків завідувача кафедри, а пройшовши конкурс на заміщення вакантної посади, від вересня 2015 року й дотепер працюю завідувачкою кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва.

Пов’язати своє життя з викладацькою діяльністю Ольга Пирог вирішила ще в юному віці. Її батьки – доктори наук, професори, які працювали в закладах вищої освіти міста Дніпра, звідки професорка й родом. Мама пані Олі була завідувачкою кафедри фінансів у Дніпровському державному аграрно-економічному університеті, а батько все життя був викладачем, доцентом, обіймав керівні посади у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. Тож для Ольги Пирог це стало сімейною традицією, і вона вирішила піти слідами своїх батьків. На запитання «Чому обрали саме Львівську політехніку?» професорка відповіла так:

– Я вийшла заміж за львів’янина і переїхала сюди. Згодом, коли довелося обирати навчальний заклад, де можна було б працювати, найпривабливішим для мене і найбільш конкурентоспроможним університетом стала Львівська політехніка. Адже, постійно чуючи позитивні відгуки колег, студентів, та й маючи особистий досвід участі в конференціях для молодих вчених, які відбувалися в Інституті економіки і менеджменту, я зрозуміла, що хотіла б працювати саме тут. Тому для того, щоб розвиватися й досягати нових вершин, переїхавши до Львова, вирішила спробувати свої сили і стала працювати у Львівській політехніці.

Мене завжди вражав високий рівень професорів, доцентів, які тут працюють, а також рівень їхніх наукових досліджень. Ще починаючи свій викладацький і науковий шлях, я дуже хотіла працювати зі справжніми професіоналами, знавцями своєї справи, які відомі і яких поважають у всій Україні. І сьогодні маю таку нагоду, працюючи разом із колегами з кафедри та інституту під керівництвом директора Інституту економіки і менеджменту професора О. Є. Кузьміна.

Ольга Пирог активно провадить наукову діяльність і на сьогодні має вже чималий багаж здобутків за плечима. Зокрема, у 2005 році вона захистила кандидатську дисертацію, у 2008-му здобула звання доцента. У 2009–2010-х перемагала в обласному конкурсі «Найкращий молодий вчений» за напрямом «Економіка», який проводили щороку в Дніпропетровській області. У 2014 році після докторантури захистила докторську дисертацію, 2015-го здобула звання професора. Була визнана «Найкращим молодим науковцем» Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» за результатами 2014 року. У 2015–2016-х отримувала стипендію Верховної Ради України для молодих вчених, до того ж здобувала її два роки поспіль. Має одноосібні та колективні монографії, наукові статті, індексовані в наукометричній базі Scopus. Професорка працює опонентом зі своєї тематики на захисті кандидатських і докторських дисертацій, а крім того, є членом двох спеціалізованих вчених рад. Минулого й позаминулого року вона рецензувала статті, які входять до наукометричних баз Scopus і Web of Science, а також має три свідоцтва, що підтверджують авторське право на монографію і дві статті, які опубліковано у Scopus. Під її керівництвом студенти перемагали на олімпіадах і в наукових конкурсах.

Більшість наукових публікацій, а також кандидатська і докторська дисертації Ольги Пирог присвячені такій темі, як сталий розвиток національного господарства України і структурні зміни в умовах глобалізації. Також вона досліджує проблеми інвестування й інноваційної діяльності підприємств. Крім наукової діяльності професорка любить і роботу зі студентами.

– Здебільшого я працюю зі студентами-магістрами. Зокрема, викладаю для них два курси: «Глобальна економіка» та «Глобальні проблеми світового господарства і міжнародних економічних відносин». А ще веду курси для аспірантів, також пов’язані з проблематикою моїх досліджень: «Глобальні проблеми і виклики економічного розвитку», «Особливості розвитку європейської економіки», «Формування глобальної економічної системи».

У своїй роботі Ольга Пирог бачить лише позитив. Вважає, що бути жінкою в науці можливо. Щоправда, зізнається, що труднощі виникають, коли вже з’являються сім’я й діти, і тут професорка радить навчитися вдало поєднувати наукову, управлінську діяльність з інтересами сім’ї.

– Мені подобається моя робота. З дитинства я бачила себе викладачкою, науковицею, знову ж таки, на це вплинув приклад моїх батьків. Для мене в такій роботі переважно плюси. Мінусів у ній не бачу.

Сьогодні свого життя без Політехніки професорка не уявляє, стверджує, що тут завжди є куди розвиватися далі, і всі її теперішні проєкти пов’язані з нашим університетом.

– Львівська політехніка є тим закладом вищої освіти, який посідає лідерські позиції за пріоритетними напрямами освіти і науки в Україні. У моєму житті Політехніка відіграє важливу роль. Тут відбулося моє становлення як докторки наук, професорки та завідувачки кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва.

У Львівській політехніці створено сприятливе освітнє та наукове середовище й активно розвивається міжнародна співпраця з урахуванням інтересів і потреб здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників, академічної спільноти та інших зацікавлених сторін. Політехніка дала мені чимало можливостей не лише в освітній і науковій діяльності, а й в інших напрямах: підвищення кваліфікації, участь у міжнародних проєктах академічної мобільності, робота у НМР МОН України, НАЗЯВО.

Для творення образу в нашому проєкті «Сто образів Львівської політехніки» Ольга Пирог підібрала дуже цікавий артефакт.

– Як предмет, що асоціюється у мене з Політехнікою та роботою в Інституті економіки і менеджменту, обрала карту-пазл Львова. Для мене вона є символічною з багатьох поглядів, оскільки все, що в нашому житті представляється як окрема людина, окрема подія, окреме слово, окреме дослідження, з часом збирається в єдине ціле. Наприклад, у науковій роботі – дослідження, які науковець провадить за окремими напрямами, у сукупності збирається в єдине завершене наукове дослідження з певним результатом; в управлінні кафедрою – кожен науково-педагогічний працівник виконує покладені на нього функції, а в результаті спільної роботи досягають як індивідуальних цілей, так і цілей кафедри, інституту, Політехніки. Карту Львова обрала, бо територіально Політехніка розміщена в місті Лева.

На думку науковиці, у сучасних умовах глобалізації освітнього та наукового середовища відмінними, особливими ознаками закладу вищої освіти є нематеріальні культурні атрибути та символи, що з часом формують культурну спадщину університету. Такі атрибути Політехніки (прапор, герб, символи ректорської влади, гімн, традиції) надзвичайно важливі як для здобувачів вищої освіти та випускників, так і для науково-педагогічних працівників й академічної спільноти.

Для збагачення нематеріальної культурної спадщини Політехніки, як вважає професорка, велику вагу має розвиток пам’яті університету, яку репрезентують цінні речі, символічні предмети, що їх подарували чи передали університету науково-педагогічні працівники, здобувачі вищої освіти та випускниками.

Ольга Пирог отримує нагороду Ольга Пирог з колегами Ольга Пирог з колегами Ольга Пирог зі студентами Ольга Пирог