Професор Віктор Проскуряков: «У цьому проєкті особливу увагу скеровано на творення якісного, правдивого іміджу університету»

Леся Крук, Центр комунікацій Львівської політехніки
Професор Віктор Проскуряков

У Політехніці планують створити молодіжний артпростір. Місія цього проєкту – об’єднати окремі локації кампусу в єдину креативну та динамічну екосистему. Наразі триває етап збору інформації, зустрічей та нарад, на які запрошують досвідчених професорів та викладачів університету, аби спільно вибудувати концепцію проєкту. Зокрема свою думку з приводу створення артпростору висловив і доктор архітектури, професор, декан повної освіти Інституту архітектури та дизайну, завідувач кафедри дизайну архітектурного середовища Інституту архітектури  та дизайну Національного університету «Львівська політехніка», дійсний член Української академії архітектури, голова західного центру-філії УАА у Львові Віктор Іванович Проскуряков.

«По-перше, нам слід виробити студійність, бо не можна зненацька кидатися на амбразуру. Мусимо розуміти, що тут маємо завдання близької і віддаленої перспективи, які поступово треба виконувати, – каже Віктор Проскуряков та додає: по-друге, Політехніка – це національний університет, ми маємо певні фінансові обмеження. Тому нам слід спершу добре відпрацювати систему реалізування першочергових ідей, взятися для початку до реалізації якихось конкретних невеликих об’єктів, а згодом уже більше працювати над глобальними ідеями.

Слід створити серію таких зустрічей з керівниками університету, з архітекторами, дизайнерами, щоб почути думки ректора та проректорів ну і, звісно, спеціалістів.

З чого почати? Вважаю, що слід найперше гармонійно поєднати навчальну зону кампусу з територією довкола нього. Це дуже важливо. Адже ми функціонуємо не в якомусь безповітряному просторі, а безпосередньо в середині Львова. І нам слід дещо формалізувати наші стосунки з містом, щоб знати його плани та перспективи щодо території довкола університету. І відтак крок за кроком іти до великої ідеї реновації середовища. Мусимо розуміти, що це має бути комплексна праця і особливий підхід.

Політехніка – це передовсім люди: студенти, викладачі, працівники і, що важливо, навіть перехожі, які щодня проходять стежками нашого подвір’я.

Тому в цьому проєкті особливу увагу має бути скеровано на творення якісного, правдивого іміджу університету, щоб, потрапляючи в Політехніку, людина бачила її щирість, відкритість, комфорт, доступність та прозорість діяльності, ну і, звісно, естетичну, архітектурну і ландшафтну красу. Кожен свій крок ми маємо робити для розвитку університету.

Головний корпус Політехніки розташований у дуже вигідній локації: з одного боку вул. Степана Бандери, з іншого – Святоюрський комплекс, щодень цими вулицями ходять тисячі львів’ян та гостей міста, тому університет мусить передовсім привабливо виглядати, і ми маємо піклуватися про його зовнішній вигляд. Це важливо», – розповів професор Віктор Проскуряков.

Професор Віктор Проскуряков На кафедрі дизайну архітектурного середовища На кафедрі дизайну архітектурного середовища