Професор Олег Нагурський про «Рудий ліс», російських опромінених солдатів та вивезені дані

Кафедра цивільної безпеки Львівської політехніки
Скріншот з відеозапису

Які наслідки від ситуації, що склалась у зоні відчуження у «Рудому лісі», розповів Олег Нагурський, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри цивільної безпеки Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Львівської політехніки, на телеканалі «Перший Західний».

Фахівець пояснив, що назва «Рудий ліс» походить від специфічного кольору загиблої хвої. «Рудий ліс» – це ділянки соснового лісу в ближній зоні Чорнобильської АЕС, які зазнали гострого радіаційного опромінення внаслідок аварії у 1986 році. Ділянки розташовані на захід від станції.

Ліс у зоні летального ураження був джерелом вторинного радіоактивного забруднення та погіршував радіаційну ситуацію на прилеглих до нього транспортних магістралях, які пов’язували ЧАЕС, місто Прип’ять, залізничну станцію Янів та місто Чорнобиль. У зв’язку з цим ухвалили рішення про захоронення частини лісу (приблизно 50%). Захоронення загиблих дерев, підросту та верхнього шару ґрунту виконували методом підрізання, звалювання та закладки в ґрунтові траншеї з наступним засипанням шару ґрунту товщиною приблизно метр. Захоронили понад чотири тисячі метрів кубічних лісу.

Наразі на території зони відчуження заборонено проживати населенню. Тут працює виключно персонал, що забезпечує роботу ЧАЕС, відповідно для працівників розроблений регламент перебування у зоні відчуження. З метою радіаційної безпеки кожен працівник має при собі індивідуальний накопичувач, який здає раз на місяць для зняття проб. Окрім цього, усі маршрути та об’єкти перевіряють на значення радіаційної обстановки. Згідно з даними групи радіаційно-екологічного моніторингу ДСП «Екоцентр» радіаційний фон становив 2,7 мікрозіверта на годину (що лише у 5–6 разів вище допустимої норми). Втім, у лісі є ділянки, де це значення вище у десятки разів, тож відвідувачам «Рудого лісу» не рекомендують відходити далеко від автошляху, що перетинає ліс, та навіть стояти на узбіччі без спеціального взуття. Загалом радіаційний стан зони відчуження моніторять за допомогою спеціальної автоматизованої системи радіаційного контролю.

Олег Нагурський зазначив: «З 24 лютого до 31 березня російські військовослужбовці без остраху рили окопи в забрудненому радіацією ґрунті. Отже, на всіх окупантів, які майже 30 днів перебували й копали в Рудому лісі, очікує променева хвороба різних ступенів тяжкості. Як наслідок, 1 квітня зафіксували «першу смерть» російського солдата від променевої хвороби».

Фахівець прокоментував, що наслідки ми ще довго будемо виявляти, адже після відступу російських окупантів з Чорнобильської атомної електростанції вони залишили по собі фортифікаційні об’єкти в місцях максимального радіаційного фону, вивезли унікальну радіологічну лабораторію, апаратуру, обладнання, різні важливі документи і тощо.