Професор ІМФН був основним спікером на міжнародному заході «Вплив війни та конфліктів на довкілля» у Гаазі

Кафедра прикладної математики Львівської політехніки
Заставка заходу

20 лютого 2024 року професор кафедри прикладної математики Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки Ростислав Бунь виступив з основною презентацією на панельній дискусії «Вплив війни та конфліктів на довкілля», яка проходила в Гаазі (Нідерланди) у Лейденському університеті. У дискусії взяли участь провідні експерти-екологи, щоб обговорити тривалі наслідки війни для навколишнього середовища, зокрема спричинені війною забруднення та руйнування екосистем. Цей захід був частиною циклу заходів під загальною назвою «Гаага: свобода для України», організованих асоціацією АВВА.

Професор Бунь презентував результати аналізу додаткових емісій парникових газів, спричинених військовими діями в Україні, зокрема емісій від використання озброєння усіх видів, використання нафтопродуктів для військової техніки, пожеж нафтобаз і нафтопереробних заводів, будинків та інфраструктури, лісів та сільськогосподарських угідь. Він звернув увагу на те, що міжнародна система звітування про емісії парникових газів була розроблена для мирного часу й виявилася неготовою до спричинених повномасштабною війною в Україні викликів. Оцінювання спричинених військовими діями емісій парникових газів та встановлення відповідальності за них – це нагальний виклик для світової наукової громадськості та політичних діячів.

Повне відео панельної дискусії

Цій тематиці присвячено й нещодавно опубліковані статті професора Буня в журналах Science of the Total Environment (квартиль Q1) та Scientific Reports (квартиль Q1), прес-релізи Universities Space Research Association, Вашингтон, та International Institute for Applied Systems Analysis, Відень, а також репортаж у новинах «Голосу Америки» й виступ професора в Оксфордському університеті, про що вже повідомляли у новинах Львівської політехніки.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу