Професор Ганна Дидик-Меуш і старший викладач Лілія Харчук прочитали лекцію про діалектизми в українській мові

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з лекції

Упродовж 6–12 червня 2022 року в рамках проєкту «Об’єднані: Вчимося!» викладачі катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» прочитали тематичні лекції, присвячені українській мові. Метою заходу, організованого управлінням молодіжної політики Львівської міської ради та МолоДвіж Центром за підтримки Британської ради в Україні, передбачено не лише інтеграцію внутрішньо переміщеної молоді в місцеву громаду, а й підвищення обізнаності юнаків та дівчат про можливості їхнього навчання, розвитку, залучення до українського культурного простору тощо. Цільова авдиторія проєкту – молодь, яка знайшла прихисток у Львові.

10 червня в межах зазначеного маркетингового заходу доктор філологічних наук, професор Ганна Дидик-Меуш і кандидат філологічних наук, старший викладач катедри української мови Лілія Харчук прочитали тематичну лекцію «Діалектизми в українській мові: звідки, навіщо і чому?». Остання зустріч мовного тижня минула в затишній атмосфері слухачів – уродженців Галичини, Сіверщини, Таврії, Поділля, Закарпаття, Слобожанщини, Донщини та Волині.

Мова Львова завжди була колоритною родзинкою України. Сьогодні її називають по-різному: львівський діалект, львівський говір, львівська говірка, львівська мова, львівська ґвара, львівський балак, мова батярів або й просто балак. Отож особливістю цієї дружньої зустрічі стала душевна розмова, в якій у невимушеній атмосфері можна було почути львівську мову. Зокрема, лекторки подали тлумачення багатьох слів, сталих словосполучень, фразеологізмів, приказок і прислів’їв, які можна почути лише у Львові. Звучали й розлогі цитати, у яких було згадано про львівські традиції й звичаї. Слухачі із задоволенням долучалися до бесіди, радо ділилися прикладами діалекту свого регіону, що дало змогу порівняти слова на позначення того самого предмета або явища в різних куточках України. Цікавою була й спільна робота – відтворення тексту з колоритною назвою «Тілько ві Львові» з насиченням слів львівського діалекту, почутих на зустрічі.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції