Про конкурентне середовище та відновлення України говорили науковці під час міжнародної конференції в Університеті

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

У Львівській політехніці нещодавно відбулася VIIІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики». Учасником цього заходу був голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко, а почесним гостем – Рассел Пітман, директор відділу економічних досліджень при Міністерстві юстиції США, викладач Kyiv School of Economics KSE та фахівець у сфері антимонопольного управління з багаторічним досвідом.

– Такі конференції ми проводимо що два роки. Щоразу – у співпартнерстві зі Західним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету. Ми раді, що учасниками нашого заходу є почесні гості та видатні науковці не лише з України, а й зі США, Канади, Польщі, Китаю, Норвегії, Індії. Ці конференції дають нам імпульс до наукових досліджень і поглиблюють нашу співпрацю з Антимонопольним комітетом України та його Західним відділенням. Тут не лише ділимося науковими здобутками, а й вирішуємо практичні питання та обговорюємо нові напрями співпраці. Завдяки таким напрацюванням наші студенти мають змогу проходити практику в Західному міжобласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету. Для нашого інституту показовим є те, що наші випускники багато років витримують конкурс на вакантні посади в різні відділення Антимонопольного комітету. Це засвідчує їхній високий рівень підготовки, – розповіла завідувачка кафедри теоретичної та прикладної економіки Жанна Поплавська.

Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко взяв участь у дискусійній панелі «Формування та реалізація конкурентної політики в сучасних умовах» з доповіддю «Формування та реалізація конкурентної політики у воєнний та поствоєнний час». Після конференції він підписав разом із ректором Меморандум про співпрацю між АМКУ та Національним університетом «Львівська політехніка», зустрівся зі студентами і поспілкувався про їхнє бачення реалізації у професії після навчання, обговорив з ними нові перспективи розвитку.

Також учасниками конференції були: Андрій Кашнікович – голова Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, Іван Демидов – проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка», Любомир Пилипенко – директор Інституту адміністрування, державного управління та професійного розвитку й інші.

Як зазначила Жанна Василівна, основна проблематика, яку обговорювали майже всі учасники, звучала і в доповіді Павла Кириленка – формування конкурентної політики у воєнний і післявоєнний час:

– Оскільки ми робимо серйозні кроки у бік Європейського Союзу, маємо розвивати конкурентну культуру в публічній і приватній сфері. Ми обговорювали, як у таких умовах навчати студентів, бо це молоде покоління працюватиме для повоєнного відновлення. Також говорили про аспекти надання державної допомоги, про конкурентне право, макроекономічні детермінанти конкурентної політики та про те, як у молодого покоління розвивати дух підприємництва, який може сформуватися в умовах конкурентності.

Загалом у межах конференції обговорювали такі ключові теми: питання економічної безпеки й поствоєнного відновлення України, державне регулювання конкуренції на цифрових ринках, а також те, як змінюється природа конкуренції в цифровій економіці та якою може бути конкуренція між людиною і роботом.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції
Приєднані файли