Про академічну мобільність студентів та аспірантів Львівської політехніки в умовах коронавірусу

Центр комунікацій Львівської політехніки
Керівниця Центру міжнародної освіти Наталія Гоц

Львівська політехніка є лідером серед університетів України за академічною мобільністю. Зокрема в цьому році у рейтингу Топ-100 за рівнем академічної мобільності Львівська політехніка посіла друге місце серед закладів вищої освіти України.

Академічна мобільність – це можливість учасників освітнього процесу навчатися, викладати, стажуватися чи провадити наукову діяльність в іншому закладі вищої освіти або науковій установі на території України чи поза її межами, що надає можливість студентам, аспірантам, викладачам брати участь у різноманітних освітніх та дослідницьких програмах.

Як повідомила керівниця Центру міжнародної освіти Національного університету «Львівська політехніка» Наталія Гоц, академічна мобільність цього року, попри ситуацію з пандемією COVID-19, знайшла нові форми.

«Цьогоріч ми вже скерували два десятки студентів на навчання до Лондона, Лілля та Бранденбурга. Але на сьогодні відбуваються зміни у програмах академічної мобільності, пов’язані зі ситуацією у світі з COVID-19. Дедалі більше зустрічей відбуваються on-line. Академічна мобільність нині значно ширше використовує можливості дистанційного навчання та викладання. Студенти ІНЕМ уже навчаються за програмою подвійних дипломів у Польщі, але дистанційно. Програми викладання теж набувають дистанційної форми. Наші викладачі саме в такий спосіб викладають у Польщі. На мою думку, в майбутньому академічна мобільність відбуватиметься за комбінованою формою, яка охоплюватиме очне та дистанційне навчання», – розповіла Наталія Гоц.

Для того щоб поїхати на навчання чи викладання за кордон, потрібно добре знати іноземні мови, переважно англійську. Але багато програм передбачають можливість володіння, наприклад, французькою, німецькою або англійською мовами. Рівень володіння має бути не нижче В2, інакше повноцінно засвоїти матеріал у закордонному університеті буде неможливо. Щоб успішно брати участь у програмах академічної мобільності, треба добре вивчити іноземні мови. У Львівській політехніці таку можливість надає Лінгвістично-освітній центр, де студенти та викладачі можуть не тільки покращити знання з іноземних мов, але й отримати сертифікат рівня володіння англійською мовою, пройшовши тестування за програмою Оксфорда.

Щоб ознайомитися з програмами академічної мобільності та умовами участі в них, необхідно звернутися до Центру міжнародної освіти, де провадять відкриті тренінги для студентів та викладачів. Протягом минулого року було організовано 15 таких зустрічей. Для кращої обізнаності студентів та викладачів створено соціальну мережу Центру міжнародної освіти у Facebook, Instagram, Telegram, де розповсюджують усі новини, пов’язані з можливостями академічної мобільності, та показують рекламні й інформаційні відеоролики.

Керівниця Центру міжнародної освіти Наталія Гоц