Президент Світового Конгресу Українців Евген Чолій отримав почесне звання Doctor Honoris Causa Львівської політехніки

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Евген Чолій

Днями члени Вченої ради Національного університету «Львівська політехніка» ухвалили рішення надати почесне звання Doctor Honoris Causa Президентові Світового Конгресу Українців (СКУ) Евгенові Чолію. З такою ініціативою, підтриманою ректором Університету професором Юрієм Бобалом, виступив Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки.

Це одностайне рішення прийняте з урахуванням великої особистої ролі Евгена Чолія у просуванні українського інтересу в міжнародній спільноті, мобілізації українських сил за кордоном у справі розбудови України та подоланні російської агресії. Це також символічний знак партнерства і тісної співпраці Львівської політехніки зі Світовим Конгресом Українців та особисто з його Президентом.

Львівські політехніки впродовж тривалого часу демонстрували глибоке розуміння необхідності співпраці зі світовим українством і допомоги, яку повинна надавати наша держава українській діаспорі для збереження її національної тотожності. Адже Львівська політехніка – єдиний в Україні вищий навчальний заклад, який навіть у несприятливий час тісно взаємодіяв із СКУ.

Саме у стінах Університету відбувалися річні наради Конгресу, на які приїжджали представники українських громадських організацій із 40 країн світу. Тут, зокрема, пройшов Х ювілейний Конгрес СКУ, проведені кілька Міжнародних конгресів «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті», організованих Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою, за участю понад 1000 представників. Тричі у Львівській політехніці проводила свої заходи Світова Федерація українських жіночих організацій, яка є асоційованим членом СКУ.

Як відомо, Світовий Конгрес Українців представляє інтереси понад 20 мільйонів наших співвітчизників, об’єднує в своєму складі українські організації із 34 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 15 країн. Заснований у 1967 році, СКУ був визнаний у 2003-му неурядовою організацією в Економічній та соціальній раді Організації Об’єднаних Націй зі спеціальним консультативним статусом.

Декілька біографічних штрихів до постаті нового володаря звання Doctor Honoris Causa Львівської політехніки Евгена Чолія. За фахом він юрист. З 1982 року – член Палати адвокатів провінції Квебек у Канаді, старший партнер однієї з найбільших адвокатських фірм Квебеку – Лавері де Біллі, яка налічує понад 200 адвокатів. Його юридична практика включає корпоративні i комерційні судові процеси та справи неплатоспроможності й фінансової реструктуризації. Як професійний юрист виступає перед Верховним Судом Канади та перед судами Квебеку різних рівнів. З 2012 року його ім’я вміщене у довідник «Найкращі юристи», що є одним із найстарших і найбільш поважних видань у юридичній галузі.

Евген Чолій має низку нагород та відзнак, зокрема, Діамантову ювілейну медаль королеви Єлизавети II, Золоту ювілейну медаль королеви Єлизавети ІІ, орден України «За заслуги» ІІІ ступеня.

У 2008 році Евген Чолій обраний Президентом Світового Конгресу Українців на п’ятирічний термін та переобраний на другий термін у 2013 році.

Евген Чолій Евген Чолій Евген Чолій