Представниця МІОКу виступила з лекцією на Літній школі з міграції в рамках програми Жана Моне

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-лекції

У контексті співпраці Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» з Ужгородським національним університетом уже вдруге працівників Інституту запросили до участі в Міжнародній літній онлайн-школі з навчального курсу «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС». Школа відбулася в рамках реалізації наукового проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку Ужгородського національного університету». Тематика цьогорічної школи – «Сучасні міграційні процеси в Україні та країнах ЄС: нові виклики та невизначеності в умовах війни», дата проведення – 15–17 червня 2022 року.

Оксана П’ятковська, заступниця директора МІОКу, 15 червня 2022 року виступила з лекцією «Українські вимушені мігранти у Польщі», вибудованій на дослідженнях Інституту й аналізі залучення українських мігрантських організацій для допомоги українським вимушеним переселенцям, що прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року.

Доповідачка розповіла про новий проєкт МІОКу – хронологію «Діаспора Україні», який Інститут започаткував для інформування про діяльність української діаспори у різних країнах світу для допомоги Україні після початку повномасштабної війни.

Оксана П’ятковська також охарактеризувала стан і динаміку в’їзду українців до Польщі; специфіку імплементації Директиви ЄС про тимчасовий захист від 4 березня 2022 р, зокрема впровадження Республікою Польща спеціального закону «Про допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом на території цієї держави» (від 22 березня 2022 р.); розповіла про права українців на території Польщі, які отримали статус тимчасового захисту; описала вплив повномасштабної війни рф проти України на пріоритети у діяльності українських мігрантських організацій у Польщі. На завершення доповідачка продемонструвала приклади масштабних політичних та економічних акцій, які провели українські активісти у Польщі впродовж березня-травня 2022 року.

Учасників школи зацікавили питання щодо резервів Польщі, які ця країна готова й надалі виділяти для допомоги українським вимушеним мігрантам; чинники, що впливають на розселення українців у Польщі, а також форми та засоби, які варто застосовувати активістам в Україні для збереження інтересу суспільства до воєнної проблематики. Окрема дискусія розгорнулася щодо питання потенційної міграції з України до Польщі в умовах війни та повернення українських вимушених мігрантів на Батьківщину.

Серед інших лекторів літньої школи були провідні дослідники, науковці та викладачі з Національного інституту стратегічних досліджень (Київ), Національного університету «Києво-Могилянська академія» (Київ), Науково-дослідного інституту українознавства МОН України (Київ), Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (Харків), Євразійського національного університету імені Л.М. Гумільова (Казахстан), Інституту суспільних проблем (Словаччина).