Представниці МІОКу стали учасницями міжнародної конференції з проблем війни, міграції та волонтерства

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-конференції

15 березня 2023 року Оксана П’ятковська, заступниця директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, та Оксана Горда, старша наукова співробітниця МІОКу, виступили з доповідями на Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасна російсько-українська війна: соціо-історичні реалії та перспективи».

Подія відбулася у змішаному форматі. Організатори конференції – Донецький національний університет імені Василя Стуса (м. Вінниця, Україна) у партнерстві з Університетом Санкт-Галлена (Швейцарія) та Університетом Фрібурга (Німеччина).

Представники Інституту виступили промовцями засідання «Трансформації українського суспільства, біженці, внутрішньо-переміщені особи, волонтерський рух». Зокрема, Оксана Горда, к.філол.н., у своїй доповіді розкрила можливості для навчання та розвитку, які мають українські діти-біженці у країнах Вишеградської четвірки (Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині). Дослідниця наголосила, що не всюди ці можливості є однаковими. Великою перешкодою для якнайширшого залучення дітей-біженців до навчання в державних школах зазначених країн стали насамперед мовні бар’єри. Якщо Польща (великою мірою) та Чехія і Словаччина (меншою мірою) мали у своїх системах освіти школи, в яких навчальний процес відбувався українською мовою або де вивчали окремі предмети українознавчого циклу, то в Угорщині такі заклади лише почали створювати. Йшлося й про проблеми інтеграції. Як зазначила доповідачка, значна частина українських дітей-біженців досі не інтегровані в системи освіти країн Вишеградської групи, й на те є різні причини.

Виступ Оксани П’ятковської, к.е.н., торкнувся питань українських вимушених мігрантів у країнах Балтії, передусім їхньої адаптації та інтеграції. Дослідниця охарактеризувала соціально-демографічні параметри українських воєнних мігрантів в Естонії, Литві та Латвії, здійснила порівняльний аналіз специфіки цих країн, описала доступ українців до ринку праці, фінансових та інформаційних ресурсів, їхню мовну адаптацію, а також окреслила основні потреби та виокремила топ-10 ключових викликів інтеграції українських вимушених мігрантів у цих країнах.

Широке коло учасників з України та різних європейських держав, мультидисциплінарність підходів та виступів дали змогу поглянути на проблематику конференції з різних ракурсів, глибше зрозуміти специфіку, а також побудувати цікавий діалог та досягнути продуктивності обміну думками між науковцями.

Результати обговорень та виступів будуть опубліковані у зарубіжному виданні.

Фото з конференції Фото з конференції Скріншот з онлайн-конференції