Представниці Львівської політехніки взяли участь у стартовій зустрічі проєкту TURBO в Університеті NORD (Норвегія)

Кафедра соціології та соціальної роботи Львівської політехніки
Фото із зустрічі в Норвегії

В Університеті NORD, що у місті Будо, Норвегія, в гібридному форматі відбулася стартова зустріч проєкту The Universities’ Reaction to Big Obstruction: Building resilient higher education to respond and manage societal crises («Реакція університетів на великі перешкоди: розбудова стійкої вищої освіти для реагування на суспільні кризи та управління ними», акронім: TURBO), який співфінансує Євросоюз у межах програми Erasmus+ за напрямом «Розвиток потенціалу вищої освіти» як структурний проєкт (Strand 2).

Основна мета TURBO – підвищити стійкість, готовність та швидкість реагування українських закладів вищої освіти через розбудову їхньої спроможності, вдосконалення компетенцій та обміну досвідом.

Конкретні завдання

  1. Покращити й розбудувати спроможність українських ЗВО надавати більш гнучкі освітні пропозиції, що відповідають ринку праці та практиці, у сфері бізнесу та менеджменту для швидшої інтеграції в освітній простір ЄС.
  2. Сприяти реінтеграції внутрішньо переміщених осіб в нові місцеві громади через перекваліфікацію та соціальну адаптацію.
  3. Обмін досвідом з перепідготовки та соціальної адаптації ВПО в Україні та на міжнародному рівні.
  4. Удосконалити нормативно-правову базу української системи вищої освіти через визнання мікрокредитів як частини практики навчання впродовж життя в університетах.
  5. Сприяти співпраці між різними суб’єктами для забезпечення соціальної інклюзивності, підвищення рівня працевлаштування студентів та якості вищої освіти під час соціальної кризи.

Основна цільова група – українські ЗВО, які об’єднані в консорціум.

Загалом до складу консорціуму входять сім університетів з України, Академія Леона Казмінського з Польщі та Норд університет із Норвегії, а також Норвезько-українська та Польсько-українська торгові палати. Організацією-координатором з української сторони є Міжнародний фонд соціальної адаптації.

Членом консорціуму також є Національний університет «Львівська політехніка», представлений кафедрою соціології та соціальної роботи Інституту гуманітарних та соціальних наук. У робочу групу входять:

  • керівниця проєкту:
    • Шаповалова Тетяна Вікторівна, к.е.н., доцентка;
  • виконавці проєкту:
    • Ставкова Софія Георгіївна, к.пед.н., доцентка;
    • Яцишин Уляна Володимирівна, к.політ.н., старша викладачка;
    • Мишок Романа Романівна, док.філос., асистентка.

Під час стартової зустрічі учасники обговорили Мандат наглядової ради проєкту, умови й основні засади угоди про консорціум, кодекс поведінки та інші організаційні документи, які регламентують взаємовідносини партнерів.

Також учасники стартової зустрічі відвідали семінар «Роль діджиталізації в підготовці та соціальній адаптації в часи кризи». Із доповіддю на тему «Нагальні потреби ВПО та роздуми про регіональні виклики у прийнятті та адаптації ВПО: досвід Львова» виступили Уляна Яцишин (очно) і Тетяна Шаповалова (онлайн).

Наступний захід проєкту відбудеться в Академії Леона Казмінського, Польща, 13–18 травня 2024 року, під час зустрічі виконавці проєкту візьмуть участь у тренінгу з новітніх методик підготовки та викладання мікрокредитних курсів для внутрішньо переміщених осіб.

Фото із зустрічі в Норвегії Фото із зустрічі в Норвегії Фото із зустрічі в Норвегії