Представники НДЦ «ДЕМОС» взяли участь в організації та роботі конференції Міжнародної організації праці в Україні

Уляна Садова, НДЦ «Демос» Львівської політехніки
на конференції  МОП в Україні

Дослідження проблем української міграції усе ширше привертають увагу як науковців, так і практиків. Про їх значимість для розвитку людини, держави, суспільства неодноразово йшлося на різноманітних заходах і в Україні, і за її межами. Показово, що цьогоріч про особливий інтерес до даної теми заявила Міжнародна організація праці (МОП, Женева), яка в рамках святкувань свого 100-річного Ювілею (2019 р.) прийняла рішення апробувати новітні ідеї трипартизму у сфері майбутнього праці та міграції на прикладі України.

Отож, з ініціативи Голови Об’єднання профспілок Львівщини пана Романа Дацька у Львові відбулася урочиста конференція МОП-ФПУ «Сторіччя МОП. Майбутнє сфери праці» (8 лютого 2019 року). В роботі засідань взяли участь представники МОП (Сергіус Гловацкас – завідуючий сектором Європи та Центральної Азії Бюро МОП, Віктор Рікко – головний спеціаліст з міжнародних трудових норм МОП), численні гості з Польщі (очолив делегацію Анджей Отремба – голова Ради ОРZZ Дольношльонського воєводства Республіка Польща), працівники Федерації профспілок України (Лариса Ровчак – керівник департаменту ФПУ та інші), керівники профспілкових об’єднань областей центрального та західного регіону України, Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців, Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради народних депутатів, запрошені. Національний університет «Львівська політехніка» був представлений керівником Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» д.е.н., проф. Уляною Садовою, співробітниками кафедри теоретичної та прикладної економіки к.е.н., доц. Оксаною Гошовською, к.е.н., доц. Оленою Тревого, к.е.н., доц. Тетяною Степурою та ін.

Особлива атмосфера вишуканості даній конференції була забезпечена з різних сторін – приміщенням овальної зали «Будинку вчених», яка просякнута неповторним духом Львова, виступом маленьких діток зразкового вокально-хореографічного ансамблю «Сонечко», і, без сумніву, змістовними, цікавими виступами учасників конференції.

Зокрема, професор Львівської політехніки, д.е.н. У.Я. Садова, яка виступила з однією з пленарних доповідей «Трудова міграція України: регіональні аспекти», детально висвітлила результати наявних досліджень української міграції в умовах викликів світу, що змінюється. Основний акцент вона відвела розгляду факторів трансформації цього явища в контексті еволюції концепцій праці і зайнятості – від минулого до сучасного і майбутнього.

У.Я. Садова наголосила на трьох складових гостроти проблем міграції в Україні, які можуть поглиблюватися у майбутньому. Йдеться про те, що майбутнє праці в Україні:

  • тісно пов’язане з високою мобільністю українського населення (перед вітчизняними органами влади, профспілок, бізнесу постає надзвичайно важливе завдання зважено підійти до вибору нової стратегії подальшого розвитку. Подібні проблеми є й у інших країнах – реципієнтах української трудової міграції. Важливу ідеологічну роль може і повинна має відіграти МОП);
  • значною мірою визначається структурними змінами в системі зайнятості населення, що мало місце у минулі роки. Українська трудова міграція, яка у значній мірі стала наслідком пониженої уваги держави до цих змін, нині перетворилася в рушійну силу національної економіки, впливає на фінансові основи реформ у державі, трансформує уяву про духовність, енергетику, праце ресурсний потенціал українського народу. Органи державної влади, профспілок, бізнесу західного регіону України повинні більш активно демонструвати свої здобутки у сфері захисту прав і свобод трудових мігрантів;
  • орієнтоване на молодь. Це мільйони людей, які не тільки є успішні й перспективні. Багато з них шукає захисту і підтримки. Так, вони розраховують на свої сили. Проте, обставини бувають різні. Держава, профспілки, бізнес повинні не просто бути відкриті до розмови з трудовими мігрантами усіх вікових категорій, релігій, культур. Вони мають випереджати їх ризики і небезпеки.

На завершення виступу Уляна Садова представила фундаментальну книгу на тему «Українська міграція в умовах глобальних і національних викликів ХХІ століття», яка побачила світ за технічної та фінансової підтримки МОП. Праця отримала високу схвальну оцінку усіх присутніх.

Докладніше про конференцію

на конференції  МОП в Україні на конференції  МОП в Україні на конференції  МОП в Україні на конференції  МОП в Україні на конференції  МОП в Україні на конференції  МОП в Україні на конференції  МОП в Україні на конференції  МОП в Україні на конференції  МОП в Україні