Представники МІОК Львівської політехніки взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції в Мінську

МІОК Львівської політехніки
на конференції

На запрошення Посольства України у Республіці Білорусь працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», Ірина Ключковська, директор Інституту, й Олена Мицько, провідний фахівець, взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Мова як фактор збереження національної ідентичності: білорусько-український контекст», що відбулася 25 травня 2017 року в Мінську. Організаторами заходубули Посольство України у Республіці Білорусь, Державна наукова установа «Центр дослідження білоруської культури, мови і літератури» НАН Білорусі, Білоруський державний університет, Національна бібліотека Білорусі.

Провідні білоруські мовознавці, історики, політики, громадські діячі та науковці з України (Ірина Ключковська, Олена Мицько та Юрій Громик, декан Інститут філології та журналістики Східноєвропейського університету) обговорили надважливі для кожної держави мовні питання. Особливо це важливо для Республіки Білорусь, мова якої увійшла до списку зникаючих мов ЮНЕСКО.

Висвітлюючи внутрішній та зовнішній вимір мовного питання, працівники МІОКу зосередили увагу учасників конференції на проблематиці української мови як іноземної та механізмах її поширення, нормативно-правового забезпечення і поділилися результатами власних напрацювань, що викликало безумовний інтерес науковців та педагогів.

Друга частина візиту була присвячена зустрічам із представниками українських громадських організацій Білорусі, а саме з товариствами «Січ», «Заповіт», «Ватра» та Фольклорно-етнографічного об’єднання Брестського обласного державного центру молодіжної творчості. У Білорусі, де проживає майже 150 тисяч українців, 25 тисяч з яких живе у столиці, немає жодної української школи, й українці загалом зазнають тотальної асиміляції. В зв’язку з тим, що робота з громадами Східної діаспори є пріоритетною у діяльності МІОКу, зустріч з українцями Білорусі була важливою для обох сторін. Цей візит і зустріч з українцями було розцінено як знак уваги Української держави до національної меншини, а навчально-методичні матеріали, які надсилатиме Інститут, слугуватимуть підтримкою громад для збереження їхньої національної ідентичності.

на конференції у Республіці Білорусь на конференції у Республіці Білорусь на конференції у Республіці Білорусь на конференції у Республіці Білорусь на конференції у Республіці Білорусь