Представники МІОК Львівської політехніки взяли участь у комітетських слуханнях з питань міграції у Верховній Раді

МІОК Львівської політехніки
слухання на тему «Україна в міграційних процесах до ЄС: втрати та здобутки»

У надважливий для України день, коли 17 травня 2017 року було підписано безвізовий режим з Європейським Союзом у Європейському парламенті, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська та с.н.с. Оксана П’ятковська взяли участь у комітетських слухання на тему «Україна в міграційних процесах до ЄС: втрати та здобутки», які були організовані Комітетом з питань європейської інтеграції Верховної Ради України.

У заході взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, Перший заступник Голови Державної міграційної служби Діна Пімахова, а також представники Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки та Міністерства юстиції України, інші представники центральних органів законодавчої та виконавчої влади, громадських організацій, наукових установ та вищих навчальних закладів України.

Варто зазначити, що загалом питання відтоку інтелектуальної молоді за кордон було визначено усіма доповідачами як найбільш актуальна проблема у сфері міграції між Україною та ЄС. У цьому контексті виступ Ірини Ключковської та Оксани П’ятковської на тему «Міграція кваліфікованих фахівців з України до ЄС: потенційні ризики чи можливості для розвитку?» викликав великий інтерес серед усіх учасників слухань.

Насамперед Ірина Ключковська наголосила, що «відплив кваліфікованої молоді за кордон є вагомим фактором загрози національній безпеці України». У ході виступу було представлено результати дослідження, проведеного МІОКом в кінці 2016 – на початку 2017 рр., метою якого було виявлення міграційних настроїв студентської молоді в умовах візової лібералізації. Зокрема, було окреслено основні міграційні чинники, рівень заробітної плати, який міг би удвічі скоротити обсяги міграції кваліфікованої молоді за кордон, а також репрезентовано рівень поінформованості студентської молоді про безвізовий режим загалом. Зважаючи на прогнозовані міграційні тренди в умовах візової лібералізації, з метою перетворення потенційних ризиків міграції кваліфікованих фахівців у можливості для розвитку держави, було подано низку рекомендацій у доповнення до запропонованого проекту рекомендацій комітетських слухань.

слухання на тему «Україна в міграційних процесах до ЄС: втрати та здобутки» слухання на тему «Україна в міграційних процесах до ЄС: втрати та здобутки» слухання на тему «Україна в міграційних процесах до ЄС: втрати та здобутки»