Представники ІХХТ взяли участь у засіданні круглого столу «Бориславський озокерит і бориславська нафта»

Кафедра технології органічних продуктів Львівської політехніки
Фото із засідання

18 жовтня у Західному науковому центрі НАН України і МОН України відбулося засідання круглого столу «Бориславський озокерит і бориславська нафта. Пошуки ефективних шляхів залучення цих скарбів на службу людям». Метою заходу було визначення ефективних шляхів залучення бориславського озокериту і Бориславської нафти спільно з іншими нафтопохідними чинниками (мінеральні води та попутні пластові води тощо з підвищеним вмістом йоду і брому) для використання у лікуванні людей та в промисловості.

У роботі круглого столу взяли участь представники різноманітних організацій та органів місцевого самоврядування, зокрема від Національного університету «Львівська політехніка» – завідувач кафедри хімічної технології переробки нафти та газу, д.т.н., професор Олег Гринишин та к.т.н., доцент кафедри технології органічних продуктів Юрій Хлібишин.

У виступах доповідачів у процесі обговорення проблеми учасники засідання відзначили такі питання.

Єдине в світі промислове родовище озокериту, яке розташоване в Бориславі, вже 20 років цілком не використовують: озокеритова шахта затоплена, все обладнання шахти і надземного заводу озокеритової продукції знищене.

Разом з тим важка політико-економічна ситуація в Україні спричинила поширення різноманітних захворювань населення, особливо дітей, переходу захворювань у хронічні, збільшення кількості інвалідів, а воєнні дії – до появи багатьох поранених. Така ситуація потребує відшукання ефективних і недорогих методів лікування хворих, одним з яких може бути озокеритолікування.

Одночасно з дослідженням нових напрямів використання озокериту в медицині необхідно такі дослідження проводити і з бориславською нафтою, родовище якої споріднене з озокеритовим родовищем, що передбачає подібні лікувальні можливості, тим більше, що впродовж століть бориславською нафтою лікували шкіряні хвороби, а очищеним гасом цієї нафти лікували онкозахворювання.

Енерговитратна та екологічно небезпечна технологія переробки озокеритової руди, якою користувалися в минулому на Бориславському родовищі, потребує заміни.

Для відновлення Бориславського озокеритового родовища, враховуючи взаємопосилювальну дію озокериту та мінеральних вод, а також потенційні можливості бориславської нафти, необхідно об’єднати зусилля бориславської громади, владних місцевих та державних структур, наукових і проєктних закладів, підприємців та активних громадян для розроблення комплексної програми «Бориславський озокерит та Східницько-Бориславські мінеральні води».

За результатами виступів та обговорень доповідачів, експертів, представників наукових і бізнесових кіл та виробничників учасники круглого дійшли до спільного висновку. Враховуючи широкий спектр потенційних можливостей бориславського озокериту і нафти, вважати одним із головних пріоритетів розвитку Галичини відновлення роботи Бориславського озокеритового родовища та проведення наукових досліджень з метою знаходження нових напрямів використання озокериту в медицині та промисловості.

Фото із засідання Фото із засідання