Представник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні прочитав лекцію для студентів кафедри ПМВ

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

11 жовтня 2021 року студенти-бакалаври другого курсу освітньої програми «Міжнародні відносини» кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних і соціальних наук Львівської політехніки мали нагоду послухати лекцію Джозе Паскаля да Роша, офіцера з питань сприяння діалогу у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні, на тему «Посередництво у вирішенні міжнародних конфліктів: шлях до успіху».

Джозе Паскаль да Роша має великий практичний досвід роботи в конфліктних середовищах та міжнародній медіації, він, зокрема, брав участь у розробці 15 мирних угод під час підтримки місії ООН, ЄС, ОБСЄ, ЕКОВАС, АС та багатьох міжнародних та національних неурядових організацій. Також Джозе Паскаль да Роша працює викладачем, зокрема лектором у магістерській програмі з переговорів та розв’язання конфліктів. Крім того, він викладає у Школі менеджменту IESEG, у Парижі та Ліллі, у Франції та в IRI-PUC Ріо, Ріо-де-Жанейро, Бразилія. Він є членом Вченої ради при Центрі вивчення конфліктів, Університет Філіппа в Марбург, Німеччина. Має велику кількість наукових публікацій про міжнародну медіацію, операції з миру та мирні угоди, політичне посередництво, а також про різноманітність та інклюзію, лідерство й управління конфліктами в організаціях.

Лектор поділився власним баченням того, якими компетентностями повинен володіти сучасний медіатор на міжнародному рівні. Також було розглянуто практичні кейси:

  • Гватемала – мирні угоди 1996 року;
  • Таджикистан – 1997 року, Таджицький мир і національна угода;
  • Лусакська угода 1999 року й додаток: Кампальський діалог 2013 року, Демократична Республіка Конго (ДРК);
  • Міжсуданські переговори 2006 року та Дарфурська мирна угода (DPA).

Джозе Паскаль да Роша відповів на запитання студентів, позитивно оцінив знання студентів з англійської мови, а також поділився зі студентами довідковою літературою за темою лекції. Цей захід став доброю нагодою для студентів поспілкуватися з експертом та практиком із врегулювання конфліктних ситуацій та міжнародної медіації.

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції