Гостем Львівської політехніки був представник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Львові Майкл Салліван

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
групове фото

Виступаючи з відкритою лекцією перед академічною спільнотою та студентством Львівської політехніки, представник Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) у Львові Майкл Салліван заявив: «Для місії ОБСЄ насамперед факти мають значення».

На зустрічі з ним присутні мали змогу докладніше дізнатися про діяльність місії ОБСЄ в Україні, зокрема про те, якими є цілі цієї організації, хто входить до її складу, кому вона звітує, який її мандат в Україні. Йшлося також про факти, якими володіє СММ ОБСЄ в Україні щодо подій на Сході України.

Майкл Салліван – відомий американський юрист, котрий як ніхто інший володіє цією тематикою. З травня 2014 року він був міжнародним спостерігачем СММ ОБСЄ на Донбасі.

Ідея ж проведення зустрічі з Майклом Салліваном народилася після зустрічі очільників Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою та Інститут права та психології Львівської політехніки із першим заступником голови СММ ОБСЄ Олександром Хугом, яка відбулась наприкінці минулого року.

Перед виступом високого гостя перед широкою політехнічною аудиторією відбулася зустріч пана Майкла Саллівана з ректором Львівської політехніки професором Юрієм Бобалом, у якій взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи Університету Роман Корж, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська і директор Інституту права та психології Володимир Ортинський. На ній сторони висловили сподівання, що презентація СММ ОБСЄ в Україні та лекція Майкла Саллівана стануть першим кроком для розвитку ширшої співпраці Львівської політехніки з цією міжнародною організацією.

Що ж до самої лекції, то гість детально розповів про роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні починаючи з березня 2014 року, зокрема в зоні АТО. Водночас він назвав головні принципи роботи організації: об’єктивність, неупередженість і прозорість. Адже мета місії – це збір інформації та встановлення фактів про конкретні події по обидві сторони від лінії розмежування. Згодом він відповів на зацікавлені й нерідко гострі запитання аудиторії.

Нагадаємо, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ була розгорнута в Україні на підставі запиту від Уряду України до ОБСЄ за консенсусної домовленості 57 держав-учасниць ОБСЄ та рішення Постійної ради ОБСЄ від 21 березня 2014 року. СMM – це неозброєна цивільна місія, яка працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень у всіх регіонах України. Її основні завдання – неупереджено й об’єктивно спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту.
 

Світлини Йосипа Марухняка

Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки Майкл Салліван - гість Політехніки