Представник аналітичного центру DiXi Group прочитав для студентів Університету лекцію про енергетичні ринки ЄС

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з лекції

27 жовтня 2023 року у змішаному форматі для студентів Львівської політехніки відбулася публічна лекція Андрія Урсти, аналітика енергетичних ринків аналітичного центру DiXi Group, на тему «Енергетичні ринки ЄС:базові принципи функціонування та вплив російської повномасштабної агресії».

Під час свого виступу спікер сфокусувався на розкритті змісту первинного і вторинного права Європейського Союзу щодо гарантування енергетичної безпеки ЄС. Особливу увагу Андрій Урста закцентував на Договорі про заснування Європейського співтовариства вугілля та сталі (ЄСВС) від 18 квітня 1951 р., Договорі про Європейський Союз від 7 лютого 1992 р., Лісабонському договорі від 13 грудня 2007 р., Директиві 2009/73/ЄС щодо правил регулювання внутрішнього ринку природного газу, Регламенті 715/2009/ЄС щодо умов доступу до мереж транспортування природного газу, Директиві 2019/944/ЄС про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії, Регламенті 2019/943/ЄС щодо внутрішнього ринку електроенергетики, принципах ціноутворення, незалежних регуляторах енергетичних ринків, прозорості та запобіганні маніпуляціям (Регламент 1227/2011), захисті вразливих споживачів. Також спікер наголосив на тому, чому Європейському Союзу не вдалося запобігти енергетичній кризі, спричиненій повномасштабним збройним вторгненням росії проти України, яких заходів вжив Брюссель задля пом’якшення її наслідків та превентивних заходах, передбачених на перспективу.

Наприкінці лекції вдалось обговорити проблему розгортання «третього» Північного Потоку (проєкт Арктик СПГ 2) – нового терміналу для експорту скрапленого природного газу в Арктиці, допомогу якому надали приватні інжиніронгові компанії, зокрема німецька Linde та французька Technip, в умовах активної фази російсько-української війни. Не залишилося поза увагою й питання переорієнтації енергетичної системи України на власні енергетичні ресурси з моменту повномаштабного вторгнення росії проти України.

Лекція викликала чималу зацікавленість, загалом на захід зареєструвалось 179 учасників, а відвідало – понад 100 осіб, з-поміж яких – студенти Національного університету «Львівська політехніка», викладачі, учасники команди проєкту EUSTS.

Захід проведено в рамках проєкту «Європейські студії для студентів технічних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне (активність – серія публічних лекцій). Команда проєкту щиро дякує всім учасникам івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції