Працівники МІОКу взяли участь у міжнародному науково-практичному семінарі в Перемишлі

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із семінару в Польщі

Упродовж 7–8 червня 2024 року працівники Міжнародного інституту освіти культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь у Міжнародному науково-практичному семінарі «Навчальні видання МІОКу: новітні підходи до викладання української мови» у місті Перемишлі (Польща), який відбувся за підтримки Об’єднання українців у Польщі та Українського вчительського товариства.

З вітальним словом до учасників науково-практичного семінару звернулась Йоанна Баран, директорка школи з українською мовою навчання імені Маркіяна Шашкевича у Перемишлі, яка радо запросила до їхнього навчального закладу учителів з різних міст і шкіл. Вона зазначила: «Одним із важливих аспектів підтримки української ідентичності та освіти в Польщі є наявність українських шкіл. Ці освітні заклади створюють унікальну можливість для українських дітей та молоді отримати освіту рідною мовою та зберегти зв’язок з українською культурою».

Оксана Горда, старша наукова співробітниця МІОКу, подякувала пані Йоанні Баран, Українському вчительському товариству, українцям у Польщі, зокрема пані Марії Туцькій, за запрошення та гостинність і полякам за допомогу Україні в час російсько-української війни та дружні сусідські взаємини. Вона також передала вітання і слова вдячності за співпрацю від Ірини Ключковської, директорки Інституту, запросила учителів, які працюють у навчальних закладах українознавчого спрямування, реєструвати їхні осередки освіти на порталі «Український освітній всесвіт» і запросила на Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл, що відбудеться 21–23 серпня 2024 року.

Наукові співробітниці МІОКу Оксана Горда, Оксана Трумко, Галина Бойко та провідна філологиня Ольга Руснак презентували нові видання, які розробили авторські колективи Інституту: навчальні посібники «Мої друзі» (абетка, рівень А1), «Образки з Лесиного життя» (рівень В1) і «Спіймай Сковороду» (рівень В1-В2) та «Ключ до України: міста і люди» у двох частинах (рівень В2-С1). Зокрема йшлося про те, як працювати зі згаданими виданнями та як адаптовувати їх до потреб авдиторії. Доповідачки поділилися досвідом застосування методик інтерактивного читання на прикладі текстових матеріалів, запропонованих у цій навчальній літературі, розкрили особливості вивчення української мови через пізнання народних традицій, розповіли про проведення етномайстерні під час Міжнародних шкіл україністики МІОКу «Крок до України» і провели майстер-клас із водіння гаївок.

Міоківці подарували школі імені Маркіяна Шашкевича підручник «Ключ до України: міста і люди» у двох частинах і навчальні посібники «Спіймай Сковороду» та «Мої друзі». Відтепер ці видання поповнять бібліотеку української школи і допомагатимуть учням вдосконалювати знання з рідної мови та глибше пізнавати нашу багату культуру.

Також учасниці від МІОКу зустрілися з Ігорем Горківим, директором Українського народного дому в Перемишлі, який розповів про історію створення будівлі, що має уже понад 120 років і є центром культурної діяльності української громади у Підкарпатському воєводстві Польщі. «Ідея була така, – зазначив він, – щоб створити тут храм воскресіння України-Русі».

Чудовим культурним доповненням семінару стала мандрівка до Красичина, де розташована пам’ятка архітектури – замок Красицьких, що належить до найвишуканіших ренесансних ансамблів на теренах сучасної Польщі.

Спасибі пані Марії Туцькій, Об’єднанню українців у Польщі та Українському вчительському товариству за запрошення, співпрацю, теплий прийом і незабутні враження!