Працівники МІОК Львівської політехніки взяли участь у Всеканадській конференції українських освітян

МІОК Львівської політехніки
 Всеканадська конференція українських освітян

23–25 травня 2019 року Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», наукові співробітники Оксана Горда та Назар Данчишин і провідні фахівці Наталія Мартинишин і Олена Мицько взяли участь у Всеканадській конференції українських освітян – 2019 «Святкування української спадщини через глобальні зв’язки», що відбулася в Канадському музеї прав людини (Вінніпеґ, Манітоба).

У зверненні до учасників заходу Ірина Ключковська привітала освітян Канади з надзвичайно важливою подією, наголосивши, що «Канада – це країна, де народилася та утвердилася система українського шкільництва, яка є прикладом для багатьох інших держав, де постають нові освітні осередки». Крім того, директор МІОКу висловила сподівання на «зворотній зв’язок» та реакцію на проекти, які творить і реалізує Інститут, зазначивши: «Спільнодія вас як педагогів, які працюють за інноваційними методиками, і нас, хто старається для вас, дасть вагомий результат».

Конференція, що об’єднала українських освітян з Канади, США та України, була спрямована на підтримку співпраці й обмін досвідом серед вчителів української мови, культури та історії. У рамках заходу працювала 21 сесія, тож педагоги мали змогу ознайомитися з новими підходами до викладання та розробками в галузі технологій, медіа, мистецтва, історії тощо.

Для учасників конференції МІОК показав відеопрезентацію своїх нових освітніх проектів.

  • Олена Мицько, зокрема, ознайомила з концепцією сайту, на якому буде розміщена інтерактивна карта українських шкіл вихідного дня. Про необхідність створення такого ресурсу заявили представники з 36 країн світу на Першому світовому форумі українознавчих суботніх та недільних шкіл.
  • Оксана Горда поділилася інформацією про новий навчальний посібник «Ключ до України. Міста і люди», що є прикладом моделі «3 в 1», в якій інтегровано завдання, спрямовані на вивчення української мови як іноземної та пізнавальні матеріали з історії України й української культури.
  • Назар Данчишин розповів про серію навчальних відеоінтерв’ю, об’єднаних у проект «Мистецькі прогулянки з МІОКом», що передбачає вивчення української мови через пізнання української модерної культури. Проект відкриватиме імена найзнаковіших сучасних українських митців – літераторів, художників, композиторів, музикантів, режисерів, акторів.
  • Наталія Мартинишин поділилася досвідом розробки методики і проведення творчих конкурсів для дітей та молоді діаспори, який відображено у реалізованих проектах «Українські дітки у світі читають Кобзар», «Лис Микита з усього світу», «Життя – Тобі…».

Сподіваємося, що пропозиції учасників конференції, які стали результатом обговорень низки питань, актуальних для подальшого розвитку українознавчої освіти, сприятимуть її вдосконаленню та поглибленню співпраці між освітянами.

 Всеканадська конференція українських освітян  Всеканадська конференція українських освітян  Всеканадська конференція українських освітян