Працівник Інституту права та психології бере участь у розробленні нового статуту міста Львова

За матеріалами Львівської газети
статут територіальної громади

4 вересня у Львівській міській раді мало відбутися повторне громадське слухання статуту територіальної громади. Новий документ хочуть затвердити замість статуту ще 2002 року, яким Львів користується зараз і який, за словами експертів, не відповідає нинішнім потребам. Натомість у новому статуті зібрано низку нововведень, які закладають нові можливості взаємодії львів’ян із органами влади.

Зокрема, розробники прописали у статуті кілька інструментів, за допомогою яких львів’яни зможуть впливати на владу: громадські слухання, загальні збори громадян, електронні петиції, громадський бюджет, громадські ради при управліннях міської ради.

До 11 вересня у ратуші збиратимуть зауваження та побажання львів’ян до документа. З повним текстом документа можна ознайомитися на сайті депутатів Львівської міської ради.

Коментар Олега Сорочкіна, учасника робочої групи з розробки статуту, депутата Львівської міської ради, асистента кафедри історії держави і права Інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка»:

– Сьогодні у Львові діє статут міста 2002 року, який абсолютно не відповідає вимогам часу. За цей час відбулись значні суспільні зміни: тепер мешканці більше цікавляться життям міста, прагнуть впливати на процеси, які відбуваються у Львові. Статут необхідний документ, оскільки Закон України «Про місцеве самоврядування» визначає, що форми участі мешканців, наприклад, місцеві ініціативи, збори громадян за місцем проживання тощо, повинні регулюватись саме статутом міста. І сьогодні Львів один із небагатьох обласних центрів, які мають застарілий документ.

Дуже важливо, щоб новий статут діяв. Робоча група працювала відкрито, усі розділи публікували на сайті. Мешканці міста і представники громадських організацій можуть і повинні взяти активну участь в обговоренні документа. Що більше людей долучиться, то більше буде свіжих думок.