Працевлаштування студентів: начальниця відділу працевлаштування та звʼязків з виробництвом ділиться інсайтами

Ангеліна Боговід, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

У світлі швидких змін ринку праці та вимог роботодавців працевлаштування для студентів не лише є актуальним питанням, а й стає надзвичайно складним завданням. Відповідно до досліджень, чимало випускників стикаються з труднощами у пошуку роботи, оскільки часто виявляється, що академічні знання не завжди відповідають потребам ринку праці. Тому важливо не тільки розуміти теоретичний матеріал, що стосується професії, а й мати практичні навички, які можна застосувати в роботі. У такому контексті розмова з начальницею відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Львівської політехніки Світланою Гладун виявиться надзвичайно корисною, адже вона може розкрити ключові виклики, з якими стикаються молоді фахівці, та надати інсайти щодо можливостей працевлаштування, які відкриваються перед випускниками в сучасному світі.

— Які основні напрями кар'єрного розвитку пропонує Львівська політехніка своїм студентам? Як університет допомагає їм обрати правильний кар'єрний шлях?

— Почнімо з того, що наша Політехніка готує фахівців з багатьох спеціальностей, кожна кафедра дуже дбає про своїх випускників. Наші випускники є успішними і затребуваними на різних ринках праці, у західному регіоні немає підприємства, де б не працював наш студент. Однозначно не можна сказати, що ми пропонуємо студентам якісь карʼєрні шляхи — ми їх підштовхуємо на цей шлях, і від того, як вони використовують ці можливості, залежить їхня карʼєра. Ми намагаємося допомогти вибрати те, з чим вони зможуть повʼязати своє життя.

— Як організовано процес співпраці університету з бізнесом?

— Політехніка налагоджує звʼязки з усіма підприємствами західного регіону. Також до нас зверталися роботодавці і зі Сумщини, і з Кривого Рогу, і з Полтави але пандемія, потім війна трішки вплинули на ці звʼязки. Ми намагаємось укладати договори з багатьма підприємствами, і нам це успішно вдається. Наприклад, запрошуємо представників-роботодавців для читання відкритих гостьових лекцій, а також на ярмарки карʼєри, разом з нами роботодавці влаштовують різні вебінари і тренінги для студентів.

— Яким чином університет сприяє стажуванням і практикам для студентів? Чи є обов'язкові практики в навчальних програмах?

— Дуже багато компаній пропонують різні форми стажування. На нашій сторінці на сайті Політехніки є вкладка «Студія карʼєри» і «Пропозиції роботи і карєри», де висвітлені корисні поради, як шукати роботу та актуальні вакансії. Навіть більше, коли приходять роботодавці, вони теж розповідають про пошук роботи, про те, як поєднувати роботу і навчання, пропонють програми стажування та запрошують на проходження практики. Також є анонси наших вебінарів і тренінгів. Серед останніх — цикл вебінарів від компанії «Боїнг Україна», презентація компанії «Cemark» та програма стажування для студентів і випускників, вебінари міжнародної ІТ-компанії «ZONE3000», карєрний захід Students Talent, інтернатура в ПриватБаку та ряд інших.

Практика в навчальній програмі є, звісно, обовʼязковою, просто тривалість на кожному курсі різна. Практика — це частина освітньої програми, а от уже стажування — особистий вибір кожного студента. Якщо ж така можливість є, я б радила студентам обовʼязково пройти стажування, тому що коли вони отримують диплом, то вже мають досвід роботи і розуміння свого фахового напряму.

— Чи є приклади успішних кар'єрних історій випускників, які скористалися можливостями, що надав університет? Можливо, є випускники, які досягли значних успіхів завдяки стажуванням чи співпраці з університетом?

— Наші випускники дуже популярні й конкурентоспроможні, будують успішну карʼєру на підприємствах. Для прикладу — випускниця кафедри менеджменту персоналу та адміністрування Олександра Вихор, яка влаштувалась у компанію «Сільпо» та стала менеджеркою з рекрутингу. Ірина Петрусь – випускниця ІТРЕ - успішно влаштувалась у компанію «Cypress» і показала позитивні результати. Богдан Гавришкевич – випускник ІТРЕ – працює в компанії Renesas Electronics і проводить тренінги для наших студентів. Таких прикладів надзвичайно багато, і це дуже тішить.

— Які поради ви можете дати нинішнім студентам Львівської політехніки щодо кар’єрного зростання? Що, на вашу думку, найважливіше для успішного старту кар’єри?

— Насамперед треба дбати про свої фахові навички і «мʼякі» навички, бути активним і мати свою чітку життєву позицію, використовувати усі можливості, які дає університет. Адже дуже часто лінь «перемагає», а варто було б краще відвідати вебінар чи тренінг, який для них підготував університет, і таким чином кожного разу розвиватись і рухатися далі.