Практика в освітньому процесі студентів-журналістів – одна зі складових їхньої фаховості

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із дискусії

Панельна дискусія кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО з цього питання, зібрала разом тих, хто навчає теорії і тих, хто потім забезпечує студентів роботою і можливістю розвиватись в журналістиці. На порядку денному було обговорення значення практики в навчальному процесі та нових тенденцій розвитку масової комунікації, про які потрібно розповідати студенту.

Об’єднала ця дискусія всю Україну – були присутні завідувачка та викладачі кафедри ЖЗМК Львівської політехніки (Зоряна Галаджун, Маріанна Кіца), керівники кафедр журналістики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (Марія Бутиріна), Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Тетяна Монахова) та Ужгородського національного університету (Юрій Бідзіля). Доєдналися також і заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій. Учасники поділились напрацюваннями в сфері інтеграції навчальних та виробничих практик у програму студентів-журналістів на кафедрі. В кожному університеті, як з’ясувалося, розробили зручну модель, тож зустріч стала своєрідним майданчиком для обміну досвідом.

«Коли ми говоримо, що все змінюється, світ не стоїть на місці, ми повинні розуміти, що потрібно коригувати і навчальну програму під нові умови. Перед сучасною журналістикою стоїть багато викликів та основний полягає в тому, що готуючи студентів, ми повинні також брати участь у формуванні особистості, фахівця, який буде компетентним, схильним до аналітики. Та кафедра і спеціальність є успішними лише тоді, коли в є успішні випускники, які працюють за здобутим фахом, у нашому випадку – стають якісними журналістами. Завдання кафедри – дати студенту розуміння особливостей його професії, а навички практичної журналістики ми реалізовуємо через практику безпосередньо в редакціях, або за допомогою викладачів-практиків на парах», – зазначила в ході зустрічі завідувачка кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки Зоряна Галаджун.

Свою думку висловили також і присутні на заході журналісти-практики – головна продюсерка телеканалу НТА Наталка Струк, директорка ТРК «Перший Західний» Ольга Цап, керівниця «Lviv/Media» Ірина Процик та ведучий на «UA : Львів» Андрій Іщик. Усі вони в один голос наголошують на тому, що практика важлива і дуже потрібна в процесі навчання студентів, редакції готові брати студентів і навчати їх у власних ньюзрум хоч протягом цілого року. Їх думку також підтримали присутні студентки кафедри ЖЗМК Львівської політехніки Ірина Марчук та Юлія Бобак.

За словами учасників, у цій темі не має місця дискусії – всі журналісти, як практики так і теоретики, розуміють важливість відпрацювання набутих в університеті знань в умовах реальної редакції. В тому числі й кафедра журналістики і засобів масової комунікації Львівської політехніки налаштована на тісну співпрацю з регіональними ЗМІ Львова в цьому питанні.

Фото із дискусії Фото із дискусії Фото із дискусії Фото із дискусії Фото із дискусії