Послаблення карантину: за чи проти? Думки студентів Львівської політехніки

Карина Бовсуновська, студентка другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Послаблення карантину: за чи проти?

З 11 травня, майже після двох місяців від початку запровадження карантину, Кабмін зняв деякі обмеження. Чергове послаблення відбудеться 22 травня, а наступне слід очікувати 22 червня. Наразі нові правила дозволили сходити до музею, полікувати зуби, відвідати з дотриманням соціальної дистанції літні майданчики ресторанів та кав’ярень. Але великий мінус цих послаблень у тому, що добиратися до місця призначення потрібно самотужки: пішки або ж у таксі, адже там, де є метро, воно не працює, а у громадському транспорті все ще діють певні обмеження на перевезення пасажирів. Ми опитали наших студентів, як вони ставляться до послаблення карантину.

Чи зраділи студенти, що послабили карантинні обмеження?

Софія Горобйовська, другокурсниця ІКНІ, не зраділа, адже, на її думку, це може стати ще більшим поширенням коронавірусу. А от Дмитро Шульга з ІЕСК, який вже закінчує магістратуру, спершу втішився послабленню, але засмутився, що не дозволили відкрити залізничний транспорт.

Володимир Бойцун, студент четвертого курсу ІКТА, говорить: «Чесно кажучи, мені однаково, оскільки у моєму містечку не надто дотримувалися карантинних обмежень. Щодо країни, то, звичайно, передусім на ситуацію потрібно дивитися по регіонах. Також вивчати динаміку захворювань та одужування окремо для кожної області. І вже від тих результатів робити висновки про послаблення чи, навпаки, посилення карантину».

Діана Євуш, студентка 2 курсу ІППО, дуже зраділа послабленню, тому що сумувала за прогулянками. Також вона нарешті змогла зробити собі манікюр.

Під час послаблення збільшиться кількість хворих на COVID-19?

Дмитро Шульга вважає, що число хворих збільшиться, адже люди стануть більше контактувати один з одними. Софія Горобйовська також на 100% переконана, що стане у рази більше хворих. Діана Євуш переконана, що кількість хворих не збільшиться, тому що люди, які раніше дотримувались всіх норм карантину, й зараз зможуть їх дотримуватись, незважаючи на послаблення. Володимир Бойцун гадає, що походження вірусу людство досі не знає: «На поширення вірусу може впливати багато чинників, про які ми не знаємо. Я вважаю, що більше прогулянок не завадить здоровій людині».

Чи були засмучені тим, що студентам не дозволили піти на навчання в університети?

Софія Горобйовська не розчарована, адже переконана, що всі студенти повинні сидіти вдома, щоб не підхопити вірус та не привезти його до свого міста або ж села. Володимир Бойцун теж не засмутився, тому що до карантину заняття відвідував рідко, але тепер незадоволений тим, що Львівська політехніка не зовсім готова до організації дистанційного навчання.

Дмитро Шульга, навпаки, трохи розстроївся, адже сподівався звично скласти сесію в університеті. Дистанційно це виявилося набагато важче. Діана Євуш була засмучена: «Я дуже хвилююсь через те, що сесія буде на відстані, адже проблем та завдань стало набагато більше».

У Вашому місті/селі відчутно послаблення карантинних обмежень?

«До послаблення карантину у моєму місті не було випадків на захворювання COVID-19, а тепер виявили п’ятеро хворих», – запевняє Софія Горобйовська. А Діана Євуш каже: «У моєму місті дуже мало людей, які дійсно дотримуються всіх карантинних норм, тому ніяких змін я не бачу, хіба стало трохи більше людей на вулиці».

А ось Дмитро Шульга не відчуває у своєму місті послаблення, адже у них карантину мало хто дотримувався. З Дмитром погоджується й Володимир Бойцун, який живе у маленькому містечку, де на карантинні заборони більшість жителів не реагує.

Що б ви додали до списку закладів, які можна було б тепер відвідувати?

«Я б додав відкриття залізниці, адже сумую за своїми друзями та Львовом», – говорить Дмитро. Але Софія категорично проти того, щоб відкривалися всі заклади, тому що це сприятиме поширенню вірусу.

Володимир передусім прагне до того, щоб дозволити працювати малому і середньому бізнесу. Діана не додавала б до списку відкриття нових закладів до того моменту, доки кількість хворих за день не зменшиться хоча б до 200 осіб.

Тож, опитавши наших студентів, можемо стверджувати, що половина з них «за» послаблення карантину, а половина – проти.

Софія Горобйовська Дмитро Шульга Володимир Бойцун Діана Євуш