Поселення першокурсників Львівської політехніки в гуртожиток: усе, що потрібно знати

Ольга Мацьків, тижневик «Аудиторія»
Поселення першокурсників у гуртожиток

У студентському містечку Львівської політехніки триває заселення першокурсників. Цьогоріч житла потребують близько 2600 студентів.

Щоб отримати кімнату в гуртожитку, студент(ка) має написати заяву дирекції свого інституту. На основі заяв складають відповідні списки.

Директор студмістечка Політехніки Ігор Гельжинський зазначає, що прізвища у списках розташовані у довільному порядку, а номери гуртожитків і кімнат визначили заздалегідь. Так намагаються забезпечити чесний розподіл житла між першокурсниками та уникнути «договірняків».

Наступним кроком є бухгалтерія, де студент оплачує майбутнє проживання. Ціни залежать від стану гуртожитку, але відрізняються несуттєво. Перепустку треба зробити в паспортному столі. А хлопці до того ж мусять стати на облік у військкоматі. Останній пункт – медична довідка.

Поселення у гуртожитки відбувається у три етапи. Перший – для пільговиків. Він триває від 15 до 22 серпня. Від 22 серпня до 5 вересня заселяють всіх першокурсників. Третій етап триває протягом вересня. У цей час вільні місця (якщо такі є) віддають тим, хто не зміг заїхати до гуртожитку спочатку.

Ігор Гельжинський розповідає:

– Уже третій рік у нас діє рейтингова система поселення, тобто селимо весь перший курс, окрім тих, хто живе у зоні 50 км від Львова. Традиційно щороку місць не вистачає. Але маємо ще домовленість про місця у гуртожитках інших навчальних закладів, зокрема – коледжів нашого університету. Якщо бракує місць, то селимо також замість шостого курсу, студенти якого пишуть дипломи, тож їм не завжди потрібний гуртожиток. Це залежить від спеціальності. Якщо й після цього бракує місць, то виселяємо студентів 2–5 курсів, які мають низький рейтинг.

Переважно ті, хто заселяються, самостійно роблять косметичний ремонт у кімнатах. А університет ремонтує кухні, санвузли тощо. Минулого року відремонтували гуртожитки № 1 та № 5. Цьогоріч опрацьовують гуртожитки № 4, 7 та 11. Також у студмістечку зазначили, що Політехніка виграла ґрант Європейського банку реконструкції та розвитку, тож від 2022 року за ці кошти гуртожитки утеплюватимуть ззовні, а також замінять вікна, де є потреба.

Окрім браку місць та необхідності капітального ремонту у кількох будівлях, керівництво студмістечка стикається ще з низкою проблем. Однією з найголовніших є нерозуміння батьків та студентів. Часто від них можна почути недоречні претензії: скажімо, чому немає плазмових телевізорів у кожній кімнаті?.. У гуртожитках намагаються забезпечити хороші умови проживання, наскільки це можливо, тож сподіваються на розуміння нових мешканців.

Поселення першокурсників у гуртожиток Поселення першокурсників у гуртожиток Поселення першокурсників у гуртожиток Поселення першокурсників у гуртожиток Поселення першокурсників у гуртожиток