Попри карантин Політехніка виконує кваліфікаційні роботи на замовлення підприємств

Лідія Неплях, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Львівська політехніка виконує та впроваджує реальні проєкти на замовлення підприємств та організацій багато років поспіль. Як зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Олег Романович Давидчак, результат збільшення частки кваліфікаційних робіт на замовлення підприємств пов’язаний з розвитком економіки, адже співпраця у тих галузях, що розвиваються та потребують фахівців, є більша. Зокрема Інститут енергетики та систем керування й Інститут економіки і менеджменту має найбільшу частку робіт, виконаних на замовлення підприємств і організацій, а саме 33% від загальної кількості робіт у 2019–2020 роках. Натомість, Інститут архітектури та дизайну, Інститут будівництва та інженерних систем, Інститут геодезії, Інститут механічної інженерії та транспорту, Інститут комп’ютерних технологій, автоматики та метрології та Інститут хімії та хімічних технологій минулого року виконали до 10 % кваліфікаційних робіт (кожен інститут окремо). Ці роботи присвячені реальним конструкторсько-економічним розробкам, зокрема це стосується Інституту прикладної математики та фундаментальних наук – 65% робіт присвячені реальним розробкам, проте на замовлення підприємств цього року їх не виконували.

Більшість робіт Інституту енергетики та систем керування (90%) кваліфікаційних робіт захищено та присвячено реальним проєктам. У 2019 році збільшення частки кваліфікаційних робіт на замовлення підприємств в Інституті економіки і менеджменту становила 26%, а у 2020 році – 33%, проте Інститут механічної інженерії та транспорту мав такі показники: у 2019 році – 40% від загальної кількості робіт, а у 2020 – 10%, це пов’язано із теперішньою ситуацією на ринку.

У 2019 р. університет уклав 21 договір про співпрацю з підприємствами, установами, організаціями (з них дев’ять ‒ з іноземними підприємствами), а також 5900 короткотермінових та 34 довготермінових договорів про провадження практики студентів із підприємствами – базами практик.

Станом на грудень 2020 року є 145 чинних договорів та меморандумів про співпрацю з підприємствами, установами, організаціями, а також 176 довготермінових договорів про провадження практики студентів з підприємствами – базами практик. Протягом року оформлено понад 3000 короткотермінових договорів про провадження практики.