Майже родинна зустріч політехніків: понад тисячу випускників з’їхалися до Університету на свій Форум

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Форум випускників

Понад тисячу випускників різних років, різних спеціальностей, із різних куточків України 2 червня з’їхалися до Львівської політехніки. Гаслом цьогорічної зустрічі стали слова, які закликають до дії – «Партнерство заради розвитку».

Щоб зрозуміти, який на Форумі випускників панував настрій, уявіть, що ви зустрічаєте друзів, яких не бачили багато років, але досі зберігаєте теплі спогади, маєте багато спільного для розмови і вам просто не терпиться дізнатися, хто чим зараз живе. Саме такою – теплою, дружньою, майже родинною була зустріч політехніків. Самотнім не почувався ніхто. Гуртувалися разом і на офіційній частині, і пізніше, коли ходили в рідні аудиторії, на свої кафедри, фотографувалися, щоб зберегти щасливі миті, обмінювалися номерами телефонів.

Офіційна частина заходу розпочалася зі Студентського славня, який виконала Народна хорова капела студентів «Гаудеамус».

Першим усіх гостей на правах господаря привітав голова ради ректорів Львівщини, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, лауреат Державної премії у галузі науки і техніки, ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало:

– Ми всі – випускники різних поколінь, із власним світоглядом, переконаннями та нас усіх об’єднує те, що своєю працею ми долучилися до історії розвитку нашого університету. Кожен із нас розпочинав свою життєву дорогу в різних куточках України та світу, та в певний час ці дороги перетнулися в одній точці – у Львівській політехніці. Ми пишаємося, що наші випускники знані у світі, обіймають високі посади у владних структурах, працюють у всіх галузях. Мета цього Форуму – об’єднати довкола нашої альма-матер однодумців, яким важливі та дорогі університетські ідеали і традиції, тих, хто може сприяти всебічному повноцінному розвиткові університету. Віримо, що Львівська політехніка з вашою допомогою надалі плекатиме ідеї високоосвіченості та високої культури, ще солідніше виконуватиме високу місію університету.

Словами вдячності за здобуті вміння, знання, за дорогу в життя привітав усіх міський голова Львова, випускник Львівської політехніки Андрій Садовий. Наголосив, що у Політехніці його навчили вчитися, шукати те, що потрібно, і вірити у власні сили – за це велика подяка. На переконання мера, зараз найпріоритетнішими для інвестування має бути освіта і наука.

Продовжилася офіційна частина Форуму випускників панельною дискусією – «Глобальні тенденції сьогодення: шлях до успіху» за участю президента польсько-української господарської палати, міністра фінансів України в 2014 році, міністра економіки України в 2001–2002 роках Олександра Шлапака, засновника Києво-Могилянської бізнес-школи, президента Київської школи економіки, засновника школи керування Українського католицького університету Павла Шеремети, Народної депутатки України Оксани Юринець, народного депутата України Олексія Скрипника та співзасновника і члена ради директорів компанії SoftServe Тараса Кицмея. Модерувала обговорення професорка Інституту економіки та менеджменту Ольга Мельник.

Упродовж години учасники дискусії порушили чимало важливих питань про розвиток освіти і науки, основні принципи формування фахівців нового зразка, які будуть конкурентоспроможними та відповідатимуть вимогам сучасного ринку праці. Чи не найбільше цікавило питання можливості залучення інвестицій.

– Сьогодні наша освіта і наука потребують змін. Те, що у Львівській політехніці почала діяти Tech StartUp School – це добре свідчення того, що університет думає на перспективу. Ще потрібно, щоб у Політехніці з’явилася бізнес-школа світового класу. Бо нині потрібні бізнесмени, які вміють перетворювати ідеї в гроші. А також має діяти потужна наглядова рада, яка б визначала траєкторію руху університету у майбутнє, – підкреслив Олексій Скрипник.

Павло Шеремета поділився думками про те, що нині Україні потрібен прорив. Найперше він мав би стосуватися принципових питань – боротьби з корупцією та захисту права власності:

– Проривом буде, якщо за 25–30 років ми увійдемо до числа розвинених країн світу. Для цього нам потрібні інвестиції. Зараз ми інвестуємо лише 15% від ВВП, хоча потрібно, як мінімум 30–35%. Сьогодні багато говорять про іноземні інвестиції та для цього найперше потрібно усунути корупцію і захистити права власності. Добрим прикладом для нас може стати Сінгапур. Щодо університету, то Інтернет-речей, Tech StartUp School – дуже добрі ідеї та їх потрібно розвинути ще хоча би втричі. І головне, що ми на це спроможні.

Про залучення інвестицій говорив і Олександр Шлапак. Він переконаний, що іноземне фінансування прийде лише після того, як будуть власні, вітчизняні, інвестиції. Навіть більше, доки не змінимо модель економіки зі споживацької – не зміниться нічого. Ми не лише з’їдаємо те, що заробляємо, а й всі прибутки, залучені та позичені кошти. Це замкнуте коло. Світ живе за іншим принципом. Нам потрібно переглянути напрями державної політики.

Оксана Юринець у своєму виступі чимало уваги приділила питанням про посилення ролі України на міжнародній арені. Нинішнім нашим завданням має стати вміння вирішувати складні завдання, не боятися виходити на нові ринки, креативно мислити, а також навчитися переконувати інвесторів, бо добра ідея без фінансової підтримки не дасть результату.

Тарас Кицмей назвав чотири напрями, за якими має змінюватися сучасна вища освіта:

– Перше: Go global. Нині світ глобалізується і ми бачимо конкуренцію за таланти. Багато випускників шкіл, університетів залишають Україну. А майбутнє нашої держави – це таланти, які працюватимуть тут. Наше завдання бути конкурентоспроможними на світових ринках. Друге: університет. Тобто люди, особистості, лідери. Зараз ми не створили можливості приходу нових талантів, лідерів до закладів вищої освіти (ЗВО). Університет на сьогодні – це стара гвардія. Тож потрібно змінити підходи до керування персоналом. Маємо створити мотивацію, щоб молодь працювала на комерційних і глобальних наукових проектах та викладала в університетах. Третє: місія університету – відкривати дорогу студентам. Сильні ми в тому, що наші ЗВО дають добрі фундаментальні знання. Та ще потрібно зрозуміти сучасні вимоги ринку праці, щоб давати ті знання і професії, які нині затребувані. І четверте: університет має бути бізнес-організацією, яка має починатися зі школи лідерства чи бізнес-школи. Секрет компанії SoftServe – лідерство + інновації. Ми завдячуємо успіху саме цим лідерам, які мають візію і вміють повести за собою людей. Тому має бути добре забезпечена кадрова політика.

Друга панельна дискусія – «Україна і Світ. Стратегія Win-Win» теж стосувалася векторів розвитку нашої держави загалом і освіти та науки зокрема. Учасники обговорення – член Ради директорів компанії SoftServe Тарас Вервега, співзасновник ТзОВ «Еко-оптіма» Максим Козицький, керівник Львівської філії «KPMG Україна» Максим Войцеховський, керівник компанії EdPro Андрій Табачин, Андрій Михайлюк керівник ТзОВ «Зуман Юкрейн» – на прикладах галузей, у яких працюють, аналізували можливості для поступу нашої країни та виходу на світовий ринок. Модерувала обговорення проректор Львівської політехніки Наталія Чухрай,

Окрім спілкування учасники Форуму випускників мали нагоду оглянути найновіші стартапи, які запустили у Львівській політехніці, побувати на їх презентації. А також насолодитися творчими подарунками від Народного дому «Просвіта» (керівник – заслужений працівник культури Степан Шалата). Танці, пісні, музика, – це все сприяло особливому настрою.

Науково-технічна бібліотека підготувала книжкову виставку, присвячену відомим постатям. На огляд представили літографовані навчальні видання та подаровані цінні видання.

Ще одним важливим штрихом зустрічі стало оголошення про те, що відтепер щороку в кожну першу суботу червня проходитиме такий Форум випускників. А також усі охочі можуть долучатися до «Клубу випускників Львівської політехніки», щоб об’єднувати зусилля та ідеї.

Форум випускників Львівської політехніки 2018: партнерство заради розвитку
Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників Форум випускників