Польський фонд «Інститут Мікромакро» передав Політехніці дороговартісні дрони для навчання студентів

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
«Інститут Мікромакро» передав Політехніці дрони

Кафедра нафтогазової інженерії та зварювання, яка цього навчального року презентує нову освітню програму – «Безпілотні літальні апарати» зі спеціальності № 134 «Авіаційна та ракетно-космічна техніка», безоплатно отримала від польського фонду «Інститут Мікромакро» чотири дрони для освітніх потреб.

Серед переданих безпілотників – три дороговартісні Phantom 4 RTK, які чи не найкомпактніше та найточніше допомагають картографувати на низькій висоті. Ціна одного такого становить близько семи тисяч доларів.

Завідувачка кафедри нафтогазової інженерії та зварювання Національного університету «Львівська політехніка» Олеся Максимович розповіла, що фонд «Інститут Мікромакро» побачив потенціал у розвитку наукових відносин із Політехнікою.

«Під час моніторингу інформації про те, що у світі нового, пов’язаного з дронами, натрапила на варшавський фонд, який провадить Дроніаду. Це конкурс технологій, де команди демонструють свої знання з робототехніки, мехатроніки, авіоніки, інформатики, виконують різні завдання, пов’язані з керуванням дронами й обробленням отриманої інформації. Я навела контакти з організаторами, вони побачили в нашому університеті потенціал і, щоб підтримати нас, подарували спершу один дрон, а потім ще три», – каже Олеся Максимович.

Славомір Коселінський, який є президентом правління фонду «Інститут Мікромакро», зазначив, що ця організація популяризує нові технології, зокрема дрони.

«Фонд робить наголос на популяризації стратегічного мислення про державу, суспільство й економіку як на мікромасштабі – на рівні місцевої ініціативної групи, так і на макромасштабі – на національному та глобальному рівнях. Пані професорка Максимович навела переконливі аргументи, чому нам варто підтримувати розвиток дронів у Політехніці. В межах акції «Дрони на схід», яку започаткували ще у березні, збираючи й передаючи безпілотники українським волонтерам, активістам, армії для сприяння перемозі над російським агресором, ми також передали чотири дрони Львівській політехніці. Адже для нас важливо, щоб якомога більше студентів, інженерів, молодих науковців вчилися використовувати дрони в різних напрямах, зокрема для моніторингу місцевості під час відбудові зруйнованого. Тому ми створюємо новий міст співпраці між нашим фондом і Політехнікою, адже цей університет знаний у Польщі, й нова програма щодо безпілотних літальних апаратів дуже перспективна», – наголосив Славомір Коселінський і додав, що передані Львівській політехніці безпілотники прибули до Польщі від австралійської фірми Proppeller із Техасу (США), де міститься їхнє відділення, а тоді вже до Львова.

Також домовлено, що наступного року команда Львівської політехніки візьме участь у Дроніаді й представить університет на цих змаганнях техніки.

Крім того, розробляють новий грантовий проєкт щодо моніторингу стану газо- та нафтопроводів України за допомогою дронів, який Політехніка планує втілити в життя спільно з польським фондом.

Додамо, що фонд «Інститут Мікромакро» засновано тринадцять років тому, і за цей час він організував десятки конференцій, науково-технічних змагань та популярних демонстрацій можливостей сучасних технологій.

«Інститут Мікромакро» передав Політехніці дрони «Інститут Мікромакро» передав Політехніці дрони «Інститут Мікромакро» передав Політехніці дрони